Zlatica Gregorová Samospráva

Rekonštrukcie, výstavba i nákup: Šalianski poslanci rokovali o prioritách v roku 2020

Rok sa pomaly blíži k svojmu finále a tak treba plánovať. Aj naši poslanci sa zaoberali zámermi, ktoré majú byť zrealizované.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcie, výstavba i nákup: Šalianski poslanci rokovali o prioritách v roku 2020
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Počas septembrového zastupiteľstva v Šali rokovali aj o tom, ako, čo a za koľko sa v meste vybuduje či opraví. Do tejto položky sú zaradené požiadavky v celkovej sume 600-tisíc eur. Pozrite si II. časť projektov, z ktorých niektoré budúci rok zrealizujú.

V centre aj ZUŠ-ke

Podľa predkladateliek návrhu Aleny Kiácovej a Jany Kováčikovej by sa kompetentní chceli zamerať na väčšie či menšie opravy napr. rekonštrukcie sociálnych zariadení, maľovanie, výmeny okien či dverí. Najväčšou položkou by malo byť spustenie I. etapy Zateplenia budovy a obnovy fasády a taktiež aj rekonštrukcia schodov do budovy Centra voľného času v hodnote 100-tisíc eur. Druhým veľkým projektom bude Sanácia vlhkých murív, oklepanie omietok, zbrúsenie machov a plesní, hydroizolačný náter, sanačné omietky v budove na Hlavnej ulici Základnej umeleckej školy v Šali. Suma na tieto práce je vyčíslená na 85 840 eur.

Na akútne

Zrejme nepôjde o realizáciu všetkých opráv, ktoré by subjekty vyžadovali. Ako uvádzajú v rokovacom materiáli:vzhľadom na finančné možnosti mesta navrhujeme do rozpočtu na rok 2020 vyčleniť sumu 100 000 eur na riešenie najakútnejších problémov. Do rozpočtu navrhujeme zaradiť aj finančné prostriedky vo výške 100 000 EUR ako prvú splátku na odkúpenie budovy plavárne od spoločnosti Duslo a.s.“ Prednosť teda dostanú zámery, ktoré musia byť čo najskôr uskutočnené.

Kulturák v Šali

Po tom, čo prebehli rekonštrukcie mestského úradu aj večianskeho kulturáku už občania netrpezlivo čakajú, kedy sa stavebné čaty zahryznú do Mestského kultúrneho strediska v Šali. Mesto si tento projekt dalo za hlavnú prioritu budúceho roka. Práce by mali zahŕňať kompletnú výmenu okien aj dverí, ako aj interiéru, čo by malo stáť pribl. 1 600 000 eur. Na projekt mesto získalo aj Nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 800 000 eur.

„Zvyšné finančné prostriedky plánuje mesto splácať v ročných splátkach vo výške 200 000 eur. Rekonštrukcia vnútorných priestorov je predbežne vyčíslená na 1 000 000 eur,“ informujú navrhovateľky na sala.sk.

Lesopark aj cintorín

Aj počas roka 2020 by radnica chcela pokračovať s obohatením mobiliáru detských ihrísk a to sumou 10-tisíc eur. Rovnako chcú aj zveľadiť areál lesoparku. Tu, podľa Aleny Kiácovej a Jany Kováčikovej mesto oslovilo Nórske fondy s požiadavkou o NFP vo výške 1 000 000 eur. Zároveň však musí počítať s 5% spolufinancovaním v prípade schválenia žiadosti. Na rok by sa malo začať aj s budovaním nového cintorína. Z mestskej kasy je na úvodné práce vyčlenených 100-tisíc eur.

„Participatívny rozpočet je súčasťou mestského rozpočtu už niekoľko rokov. Aj pre rok 2020 navrhujeme do rozpočtu zahrnúť finančné prostriedky vo výške 6 000 eur,“ uvádza sa vo Východiskách a prioritách mesta Šaľa na rok 2020.

Okrem týchto položiek pôjdu financie aj na ďalšie vybavenie potrebného zariadenia v šalianskom Domove dôchodcov. Mesto im vyčlenilo čiastku 5000 eur.

Vo fotogalérii si pozrite zábery na dobudované mestské nájomné byty v Šali.

Foto: ilustračné

Mestské nájomné byty v Šali už stoja: Odovzdajú kľúče, FOTO
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM