Rastislav Búgel Samospráva

Reforma štátnej správy pokračuje: V Nitrianskom kraji sa budú rušiť úrady!

Od októbra zaniknú v Nitrianskom kraji obvodné úrady životného prostredia, obvodné pozemkové úrady, obvodné lesné úrady, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie a správy katastra.

Ilustračný obrázok k článku Reforma štátnej správy pokračuje: V Nitrianskom kraji sa budú rušiť úrady!
Zdroj: TASR

Reforma štátnej správy ESO bude pokračovať zánikom ďalších úradov. Od 1. októbra bude na Slovensku 72 okresných úradov, ktoré nahradia doterajších 50 obvodných úradov. Zanikne pritom aj 248 miestnych orgánov štátnej správy. „V Nitrianskom kraji vznikne Okresný úrad Zlaté Moravce a zanikne Obvodný úrad Štúrovo,“ informoval prednosta Obvodného úradu Nitra Martin Nemky. V kraji tak bude sedem okresným úradov v sídlach siedmych okresov. Keďže Štúrovo nie je samostatným okresom, úrad tu zanikne.

Od októbra sa zrušia aj obvodné úrady životného prostredia, obvodné pozemkové úrady, obvodné lesné úrady, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie a správy katastra. Ich kompetencie a zamestnancov preberie Obvodný úrad Nitra a okresné úrady.

S úsporou financií

Reforma má priniesť úsporu financií a občanom jednoduchšie vybavovanie ich záležitostí na úradoch. V rámci nej vzniknú kontaktné administratívne miesta pre občanov, kde si budú vybaviť svoje záležitosti na jednom mieste, a to kdekoľvek na Slovensku, nielen v okrese svojho trvalého bydliska. Sieť týchto centier bude k dispozícii pre občanov od 1. januára 2014. „V súčasnosti prebieha výstavba kontaktného administratívneho miesta občana v priestoroch Obvodného úradu Nitra. Zároveň sa mapujú aj iné priestory v kraji,“ povedal Nemky.

Niektoré už zanikli

K 1. januáru 2013 v Nitre zanikli tri štátne úrady – krajský školský úrad, krajský stavebný úrad a územná vojenská správa. O prácu však neprišiel nikto, všetkých zamestnancov presunuli na existujúci Obvodný úrad Nitra na Štefánikovej ulici, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra. Krajský školský úrad sa pretransformoval na odbor školstva, krajský stavebný úrad na odbor výstavby a bytovej politiky a územná vojenská správa na oddelenie obrany štátu. Sídlo odboru školstva sa nezmenilo, nachádza sa na 2. poschodí v budove Obvodného úradu Nitra.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM