Zlatica Gregorová Samospráva

Realizácia projektov bude pokračovať aj o rok: Ktoré TO sú a koľko budú stáť?

Septembrové zastupiteľstvo prinieslo aj nové vízie do budúceho roku. Okrem predpokladaných príjmov treba počítať aj s výdavkami.

Ilustračný obrázok k článku Realizácia projektov bude pokračovať aj o rok: Ktoré TO sú a koľko budú stáť?
Foto: Zlatica Gregorová

Viete, čo by podľa radnice malo patriť ku kapitálovým výdavkom v roku 2019? Samozrejmosťou je dokončenie už rozbehnutých projektov.

Mesto Šaľa v tomto roku začalo s viacerými realizáciami, ktoré sa presunú do nadchádzajúceho obdobia kvôli rôznym príčinám. Väčšinu projektov zdržali administratívne záležitosti, ktoré musia obsahovať množstvo potvrdení a čakacích dôb, ktoré sa nedajú obísť.

6-miliónové investície

K prioritám mesta Šaľa patrí dokončenie projektov, ktoré boli naplánované na tento rok. Rozvojové investície, ktoré sú naviazané na príjmy mesta sú podľa zverejnených informácií v predpokladanej sume 6 197 200 eur. „Na tieto investície boli rozpočtované finančné prostriedky v roku 2018, ak sa však ich ukončenie posunie do roku 2019, predpokladáme ich dofinancovanie zo zdrojov, z ktorých boli rozpočtované v roku 2018 t. j. z prostriedkov EU a ŠR, z rezervného fondu, z úveru, alebo z vlastných zdrojov,“ uvádzajú rokovacie materiály.

Oprava úradu

Šalianskej radnici záleží na tom, aby sa všetky rozbehnuté aktivity riadne ukončili a preto počíta aj s ich prípadným dofinancovaním. Najväčšou tohtoročnou investíciou bol projekt Zníženie energetickej náročnosti budovy MsÚ. Modernizácia mestského úradu sa začala na sklonku roku 2018 a predpokladaný koniec prestavby je naplánovaný na október 2018. Ako informujú zo šalianskej radnice, „konečné dofinancovanie projektu sa predpokladá začiatkom roku 2019 vo výške 70 000 eur.

V rámci cezhraničnej spolupráce Mesto Šaľa rozbehlo projekt CULTPLAY ihrisko MAJK– vytvorenie interaktívnych tematických parkov. Na jeho realizáciu mesto získalo grant vo výške 319 000 eur. Aktuálne mesto hľadá dodávateľa projektu s tým, že výstavba tematickej stavby by sa mala prebehnúť v roku 2019. Mesto tu počíta so sumou 336 200 eur.

Cyklotrasa aj vnútroblok

Na prebiehajúcu výstavbu Cyklotrasy za zamestnaním do priemyselného parku sa mestu podarilo získať financie z európskych fondov. Ako uvádzajú rokovacie materiály, dielo bude dokončené tento rok, avšak dofinancované bude v roku 2019 a to predpokladanou sumou 144 000 eur.

Úspešný bol aj projekt na Revitalizáciu verejných medzi blokových priestorov sídliska Veča v meste Šaľa. Aj tu prebieha obstarávanie dodávateľa projektu, pričom realizáciu plánujeme už v roku 2018 a ukončenie predpokladáme v roku 2019 s plánovanými výdavkami vo výške 79 000 eur,“ uvádza mesto.

Večiansky kulturák s bytmi

Projekt, ktorý sa začne budúci rok je Rekonštrukcia budovy SD Veča. Aktuálne je v posudzovacom procese a tak sa s výstavbou začne približne na jar 2019 aj s dokončením rekonštrukcie večianskeho kultúrneho domu. Mesto Šaľa do projektu investuje 300 000 eur.

Posledným a nemenej dôležitým projektom, ktorého výstavba pokračuje v roku 2018 a ukončí sa budúci rok je Výstavba a dokončenie 116 b.j. na Kráľovskej ulici vrátane ich technickej vybavenosti. Podľa šalianskej radnice „výdavky sú rozpočtované vo výške 5 084 000 eur na kúpu bytových domov a vo výške 184 000 eur na technickú vybavenosť.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM