Martin Károly Rôzne

RADY A TIPY: Ako zatočiť s nebezpečnými kliešťami...

Tento ani nie 4 milimetre malý parazit dokáže zabiť človeka. A to prostredníctvom baktérií, ktoré vypustí do vášho tela. Kliešťová sezóna sa už začala a nakaziť sa boreliózou či encefalitídou môže každý. Ako sa chrániť?

Podľa lekárky Ziny Košťanovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa v minulom roku nakazil Kliešťovou encefalitídou jeden človek a Lymskou boreliózou až 14 ľudí. Rok predtým, teda v roku 2010, nebol zaznamenaný žiadny prípad nákazy encefalitídou, ale boreliózou sa nakazilo 13 ľudí. [size=14] [color=#cc0000]­Nakaziť sa dá aj od zvieraťa[/color][/si­ze] Ďalším vážnym ochorením je Anaplazmóza, po starom Ehrlichióza. Ide o infekčné ochorenie, ktorého prejavom je niekoľko dní trvajúca horúčka. Smrťou sa môže skončiť aj ďalšia choroba – Bartonelóza. Tú môžete dostať priamo od kliešťa, ale aj sprostredkovane od nakazenej mačky či psa. Ak vás škrabne nakazená mačka, urobí sa vám na tomto mieste väčšia chrasta, okolité uzliny sa zduria, potrápi vás aj horúčka, bolesť hlavy, kĺbov i svalov. Únava, bolesť svalov, kĺbov či nechutenstvo sú príznakmi ďalšieho ochorenia. Jeho názov je Babezióza a, našťastie, je dobre liečiteľné.

Čo sa týka týchto ochorení prenášaných kliešťami, zatiaľ na Slovensku neexistujú laboratórne vyšetrenia, ktoré by zabezpečili ich sledovanie,“ dopĺňa Košťanová.

V súvislosti s kliešťom môžeme hovoriť aj o ďalšej chorobe – Q horúčke. Choroba sa prenáša vzduchom z kliešťom nakazených zvierať. Ďalším ochorením je Tularémia, alebo inak zajačí mor. V oboch prípadoch sa ochorenie prejaví aj vysokou horúčkou. Ako však potvrdila doktorka Košťanová, v našom žiarskom regióne v posledných dvoch rokoch neboli zaznamenane prípady ochorenia u týchto nákaz.

[color=#cc0000]­[size=14]Preja­vy encefalitídy a boreliózy[/si­ze][/color] Kliešťová encefalitída má niekoľko fáz. Prvá pripomína chrípku. Ak si s týmito prejavmi dokáže vaša imunita poradiť, ochorenie sa už objaviť nemusí. Ak u vás však choroba prejde do druhej fázy, znamená to, že vírus napadol mozgové obaly a vyššie centrá mozgu. Človek sa trasie, bolí ho hlava, zvracia, je apatický, má vysokú horúčku a je precitlivený na svetlo. Pokiaľ však vírus napadne spodné centrá mozgu, môže spôsobiť i smrť. A to poškodením srdcového rytmu či dýchania.

Lymská borelióza sa prejavuje červenou škvrnou s bielym stredom. Avšak len v 30 percentách. Pokiaľ sa u vás táto škvrna neukáže a vy ostatné príznaky prehliadnete, ochorenie sa stane chronickým. K príznakom boreliózy patrí bolesť svalov, kĺbov, zápal srdcového svalu, neskôr i zápalom kože, kĺbov, ochorenia mozgu, miechy či oka.

[size=14][color=#cc0000]­Ako vytrhnúť kliešťa[/color][/si­ze] Na správne odstránenie kliešťa použite presne na to určenú plastovú tabuľku. Ňou kliešťa podchytíte a vytrhnete. Pokiaľ kliešťa priveľmi stlačíte prstami či pinzetou, vyvrhne svoje vnútornosti do rany. Ideálne je dobre ho chytiť a kývaním, dopredu a dozadu, vytrhnúť. Miesto potom vydezinfikujte.

Pozrite sa ako to funguje: [youtube=440,253]h­ttp://youtu.be/jLA6b4kQ­T74[/youtube]

[size=14][color=#cc0000]­Ako sa kliešťovi vyhnúť[/color][/si­ze] Chrániť by ste sa mali najmä počas prechádzky v prírode, vo vysokej tráve. Kliešť sa na vás môže „nalepiť“ aj v parku, na kúpaliskách, detskom ihrisku… Počká si na vás na steble trávy a prednými nohami sa prichytí, keď pôjdete okolo. Potom si hľadá vhodné miesto na zahryznutie. Aj jeho samotné zahryznutie má svoje fázy. Prvá trvá 24 až 48 hodín a počas nej je menšie riziko nákazy. Počas druhej fázy pije tento parazit intenzívne, a tým aj intenzívne vypúšťa do rany svoje nakazené sliny.

[blockquote]Aby ste sa kliešťovi vyhli, natrite sa repelentom, oblečte si do prírody dlhé svetlé nohavice, ktoré zastrčíte do ponožiek a čižiem. Aj tričko by malo mať dlhé rukávy. Oblečenie si potom ešte raz dôkladne prestriekajte sprejovým repelentom. [/blockquote]

Katarína Reiterová Foto: TASR, ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM