Rastislav Búgel Samospráva

Radnici sa darí napĺňať mestský rozpočet: Najväčším rizikom je domov dôchodcov

Šalianskej radnici sa ku koncu roka darí napĺňať mestský rozpočet takmer na viac ako 75 percent.

Ilustračný obrázok k článku Radnici sa darí napĺňať mestský rozpočet: Najväčším rizikom je domov dôchodcov
Zdroj: TASR

Ako sa uvádza v materiáli, o ktorom rokovali na svojom novembrovom zasadnutí mestskí poslanci, z celkových plánovaných príjmov vo výške 15 926 580 eur prišlo do konca októbra 2015 do mestskej pokladne viac ako 12,1 milióna eur. Výdavky za to isté obdobie dosiahli sumu vyše 11 miliónov eur.

Predaje pozemkov a bytov

Ako uvádza vedúca oddelenia ekonomiky a podnikania na mestskom úrade Alena Kiácová, priaznivý vývoj vykazujú hlavne podielové dane, ktorých plnenie je na úrovni takmer 85 percent a k 31. októbru dosiahli príjmy v tejto položke hodnotu viac ako päť miliónov eur. „Príjmy kapitálového rozpočtu boli dosiahnuté vo výške 1 081 473 eur, čo je 65,80-percentné plnenie rozpočtu. Šlo predovšetkým o príjmy z predaja bytov, príjmy z predaja pozemkov a z predaja prebytočného majetku,“ povedala Kiácová.

Plnenie z prostriedkov EÚ

Ďalší príjem predstavovali refundované finančné prostriedky z projektov, peniaze z grantov i finančný dar na výstavbu detských ihrísk. „Zvýšenie kapitálových príjmov sa predpokladá ku koncu roka, kedy sa očakáva plnenie príjmov z prostriedkov Európskej únie (EÚ) a v dôsledku ukončenia rozpracovaných investičných akcií,“ skonštatovala Kiácová.

Domov dôchodcov

Ako doplnila, výdavky mestského rozpočtu sú čerpané v súlade so schváleným rozpočtom na rok 2015. Bežné výdavky dosiahli sumu vyše 9,3 milióna eur a kapitálové hodnotu viac ako 1,7 milióna eur. Tieto výdavky boli použité na prípravnú a projektovú dokumentáciu a na práce súvisiace s projektom Domov dôchodcov Šaľa, na opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia v Šali a modernizáciu verejného osvetlenia. Ďalšie výdavky boli vynaložené na výstavbu a rekonštrukciu komunikácií, na výkup pozemkov, na výstavbu detských ihrísk a ďalšie investície.

Rizikom veľký projekt

„Hlavným rizikom rozpočtu na rok 2015 zostáva financovanie projektu Domov dôchodcov Šaľa,“ hovorí Kiácová. Ako vysvetlila, k projektom financovaným z prostriedkov z EÚ a zo štátneho rozpočtu dostali mestá a obce usmernenie, podľa ktorého ich finančné usporiadanie, vrátane úhrady všetkých oprávnených a neoprávnených výdavkov projektu, musí prebehnúť do konca roka 2015. Na zvládnutie časového nesúladu medzi výdavkami a príjmami si preto bude musieť radnica zrejme vziať preklenovací úver vo výške 400 000 eur. „Tým by sa eliminovalo riziko, ktoré neuhradenie faktúr v objeme 306 146 eur predstavuje,“ povedala Kiácová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM