Samospráva

Radnica upozorňuje: Nezabudnite podať priznanie k dani z nehnuteľnosti!

Nový rok je tu a spolu s ním aj tradičné povinnosti. Medzi ne patrí aj podanie priznania k dani z nehnuteľnosti.

Ilustračný obrázok k článku Radnica upozorňuje: Nezabudnite podať priznanie k dani z nehnuteľnosti!
Foto: Zlatica Gregorová

Mesto Šaľa upozorňuje, že do 31. januára 2021 je každý, u koho došlo v roku 2020 k zmene v nehnuteľnostiach, ktorých je vlastníkom, povinný podať priznanie k dani z nehnuteľnosti.

„Nehnuteľnosťou sa rozumie: byt, stavba (napr. dom, chata, garáž, humno, drobná stavba, napr. letná kuchynka, chliev, dreváreň, altánok a iné) a pozemok (napr. záhradky v záhradkárskych osadách, záhrady pri domoch, dvory, stavebné pozemky, orná pôda, poľnohospodárska a lesná pôda…)," informuje mesto Šaľa.

Medzi najčastejšie zmeny s vplyvom na podanie daňového priznania je podľa radnice kúpa, predaj, majetkové vysporiadanie po rozvode manželov, kolaudačné rozhodnutie, zbúranie stavby atď.

„Tlačivo daňového priznania si môžete vyzdvihnúť na MsÚ, alebo si ho môžete stiahnuť zo stránky Ministerstva financií SR. Ak tlačivo už máte a vyplníte ho, môžete ho odovzdať osobne v podateľni MsÚ, alebo ho môžete poslať poštou, alebo do elektronickej schránky v termíne do 31. januára 2021. Vzhľadom na momentálnu situáciu, ktorá súvisí s pandémiou, odporúčame občanom využiť najmä elektronickú schránku a obmedziť návštevy mestského úradu," dodáva radnica.

Pokiaľ by ste mali problém s vyplnením priznania, pomôžu vám pracovníci klientskeho centra MsÚ. Ako informovalo vedenie mesta, je potrebné priniesť doklady preukazujúce nadobudnutie nehnuteľnosti.

„Upozorňujeme občanov, že mnohí si priznanie k dani z nehnuteľnosti nepodali ani za predchádzajúce roky, a tak môžu platiť daň aj za nehnuteľnosti, ktoré už nevlastnia alebo naopak, vlastnia nehnuteľnosti, ktoré nemajú priznané a daň z nehnuteľnosti sa im tým pádom nevyrubuje správne, za čo im v prípade, ak uvedenú skutočnosť zistí správca dane, hrozia sankcie," upozorňuje radnica.

Zmeny vo vlastníctve nehnuteľnosti, pri ktorých občania opomínajú podávať daňové priznanie, nájdete na webe mesta Šaľa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac informácií zo Šale a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM