Zlatica Gregorová Samospráva

Radnica rozdá desiatky tisíc eur: Odmení kvalitné projekty v športe aj kultúre

Aj tento rok môžu činovníci získať od mesta finančné prostriedky. Stačí predložiť dobrý zámer a sen môže byť realitou.

Ilustračný obrázok k článku Radnica rozdá desiatky tisíc eur: Odmení kvalitné projekty v športe aj kultúre
49
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Mesto Šaľa v týchto dňoch zverejnilo Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta Šaľa pre oblasť športu a aj kultúry pre rok 2020. Rozdelia dokopy 20 000 eur.

Bez zákazu

O dotácie sa môžu uchádzať fyzické osoby aj podnikatelia, ktorí pôsobia v našom meste v niektorej z uvedených oblastí. Poskytnú ich žiadateľovi v prípade, že nemá právoplatne uložený trest zákazu prijímať dotácie alebo subvencie. Ďalej tomu, kto nemá právoplatne uložený trest zákazu prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov Európskej únie.

Podpora športu

Mesto Šaľa chce výzvou, zverejnenou na sala.skzvýšiť záujem verejnosti o športovanie a tým podporiť zdravý životný štýl obyvateľov mesta Šaľa, podporu športovo-talentovanej mládeže, podporu športu na školách, rozvoj športu pre všetkých a podporu projektov, ktoré sa podieľajú na prezentácii mesta v národnom i medzinárodnom meradle.“

Financie na oblasť športu môže získať žiadateľ, ktorý, podľa radnice, vytvára podmienky na rozvoj športovo-rekreačných aktivít občanov, na organizovanie športových podujatí miestneho, regionálneho aj zahraničného významu či na skvalitňovanie športovej prípravy žiakov v školách a na budovanie mládežníckej základne.

Dotáciu možno získať aj na „podporu výkonnostného a vrcholového  športu‒rozvoj športových odvetví v záujme zviditeľnenia mesta v rámci SR i v zahraničí, vzbudenie záujmu verejnosti o športové dianie, materiálno-technických podmienok pre rozvoj športu ‒ zlepšenie podmienok pre športové aktivity a regeneráciu občanov i návštevníkov Šale, skvalitňovanie a vytváranie podmienok pre tréningovú a súťažnú činnosť,“ uvádza referentka kultúry a športu v Mestskom úrade Šaľa Martina Čižmáriková.

Desať tisíc

Balík dotácií pre oblasť športu na rok 2020 je vo výške 10 000 eur. Primátor mesta Jozef Belický schvaľuje žiadosti do 200 eur, nad túto sumu majú schvaľovanie v kompetencii poslanci Mestského zastupiteľstva. Vecné hodnotenie projektov vykoná Komisia mládeže a športu, ktorá ich odporučí a určí výšku jednotlivých dotácií. 

Na kultúru

Aj činovníci v kultúre si prídu na svoje. Podobne aj pre túto oblasť šalianska radnica zverejnila výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta Šaľa pre oblasť kultúry pre rok 2020. Rovnako ako v športe, aj v kultúre sa o dotáciu môžu uchádzať fyzické aj právnické osoby, ktoré pôsobia alebo poskytujú služby občanom mesta Šaľa. Okrem toho nesmú mať uložený trest zákazu prijímania dotácie alebo pomoci z európskych fondov.

Ako vo výzve uvádza referentka Martina Čižmáriková, hlavným cieľom výzvy je „podpora aktivít zameraných na uchovávanie, rozvíjanie, prezentáciu duchovných a kultúrnych hodnôt, kultúrneho dedičstva a tradícií regiónu a mesta Šaľa.“

Tradície aj výstavy

Žiadatelia môžu získať financie na aktivity v oblasti zachovania kultúrneho dedičstva, miestnych a regionálnych tradícií a taktiež aj na organizovanie kultúrnych a umeleckých aktivít (výstavy, prehliadky, festivaly, koncerty, tvorivé dielne na zachovanie a osvojenie si tradičných zručností…). O dotáciu sa môžu uchádzať aj činovníci, ktorí sa venujú publikačnej či edičnej činnosti, ktorou prispejú na propagáciu mesta, regiónu alebo cestovný ruch v Šali. Dotáciu môžu získať aj reprezentanti umenia z nášho mesta.

Primátor aj poslanci

Balík dotácií pre kultúru na rok 2020 je vo výške 10 000 eur. Aj tu platí, že primátor mesta Jozef Belický schvaľuje žiadosti do 200 eur, žiadosti nad uvedenú sumu schvaľujú poslanci Mestského zastupiteľstva. Pri projektoch budú zohľadňovať najmä ich kvalitu, prínos pre občanov a spoluúčasť organizátora.

Vecné hodnotenie projektov vykoná Komisia kultúry a cestovného ruchu, ktorá odporučí projekty a  výšku jednotlivých dotácií.  Dotácia sa schvaľuje v zmysle platného VZN o podmienkach poskytovania dotácií,“ uvádza referentka.

Žiadosti o dotáciu môžete doručiť do mestského úradu osobne alebo poštou do 10. apríla 2020 na adresu: Mesto Šaľa, Nám. Sv. Trojice 7, 927 15 Šaľa. Info získate na mob.č.: 0918 248298 alebo na cizmarikova@sala.sk.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite zábery z Fašiangov v Šali.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Šaľania to roztočili na fašiangoch: Hudba, folklór aj parádne masky
49
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM