Zlatica Gregorová Samospráva

Pripomienky združenia úrady zamietli: Prípravy na obchvat Šale pokračujú

Voči územnému rozhodnutiu vzniesli námietky. Očakávaná výstavba však beží podľa plánu.

Ilustračný obrázok k článku Pripomienky združenia úrady zamietli: Prípravy na obchvat Šale pokračujú
Foto: Zlatica Gregorová

Slovenská správa ciest (SSC) naďalej vykupuje pozemky od dotknutých obyvateľov a ako sa pre náš portál vyjadrila Lucia Karelová zo spoločnosti SSC, prebiehajú aj ústne konania. Obyvateľom i prechádzajúcim našim mestom tak svitá na lepšie časy, kedy bude Šaľa odbremenená od dlhých kolón a s nimi súvisiacich dopravných kolapsov.

Zmena územného rozhodnutia

V marci tohto roku Slovenská správa ciest vydala Rozhodnutie o zmene územného rozhodnutia na líniovú stavbu Cesta I/75 Šaľa – obchvat. Uvedený dokument sa dotýka Šale, Dlhej nad Váhom, Kráľovej nad Váhom, Trnovca nad Váhom a Horného Jatova. K navrhovaným zme­nám v jednotlivých objektoch oproti dokumentácii patria vegetačné úpravy cesty I/75, spätné rekultivácie dočasných záberov, pripojenia a preložky ciest, ochrana káblov Dusla, oplotenia vinohradu, osvetlenie križovatky a pod.

Do zákonom stanovených ôsmich dní od oboznámenia mohli účastníci konania uviesť konkrétne námietky proti rozhodnutiu. Práve proti nemu sa odvolalo Združenie domových samospráv (ZDS), sídliace v Bratislave. Ako uvádza Verejná vyhláška, ktorú zverejnilo Mesto Šaľa, „v zisťovacom konaní o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov si ZDS uplatnilo pripomienky.“

Neplatné námietky

V júni 2018 príslušný Stavebný úrad povolil zmenu územného rozhodnutia a pripomienky nepovažoval ako námietky spomínaného subjektu. Združenie domových samospráv napokon, podľa úradu, ani nie je účastníkom konania. Napriek tomu sa združenie za účastníka konania považovalo a opäť sa odvolalo, pričom sa písomnosť dostala na stôl Okresnému úradu Nitra, odboru výstavby a bytovej politiky. Okresný úrad vec posunul Stavebnému úradu, ktorý po skompletizovaní informácií opätovne rozhodol, že Združenie domových samospráv nie je účastníkom uvedeného konania.

Vylúčenie

K situácii sa vyjadril aj primátor mesta Šaľa Jozef Belický: „My sme nakoniec v konaní vydali rozhodnutie o ich vylúčení a toto rozhodnutie bolo potvrdené v odvolacom konaní.“ Obchvat mesta Šaľa by mali začať budovať v roku 2019 a jeho výstavba by mala byť ukončená v roku 2021.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM