Zlatica Gregorová Samospráva

Primátor o oprave plavárne: Rekonštrukcia strechy by mohla začať ešte tento rok

Technické problémy so strešným lanom dohnali vedenie šalianskej chemičky k ráznemu kroku. Aby ochránili návštevníkov, objekt uzavreli.

Ilustračný obrázok k článku Primátor o oprave plavárne: Rekonštrukcia strechy by mohla začať ešte tento rok
19
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Technický stav strechy vyvolal vlnu otázok. Nešťastný nezostal len personál a vedenie plavárne, ale aj tí, ktorí vodný stánok využívali pravidelne na rekreačnej alebo profesionálnej úrovni. Bazény patrili k vyťaženým a radi tam chodili deti, školáci aj dospelí.

Od apríla 2019 si však museli nájsť iné východisko. K tomu, aby plaváreň mohla byť otvorená, bolo potrebné zohnať financie. V interiéri budovy dovtedy prebehlo niekoľko modernizácií a v pláne boli ďalšie.

Návšteva

Pred pár dňami vláda SR priznala mestu Šaľa dotáciu vo výške 1 075 000 eur, pričom táto suma predstavuje približné náklady na opravu strechy. Objasniť súvislosti a prerokovať detaily, prišli do mesta minister financií Ladislav Kamenický a štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Jozef Gönci. Na vlastné oči sa boli presvedčiť, ako to so strechou vyzerá.

Delegáciu privítal primátor Jozef Belický, ktorý nám priblížil súčasnú situáciu aj to, čo sa bude diať: „Bude nasledovať rokovanie s akciovou spoločnosťou Duslo o podmienkach kúpy. Pretože na to, aby sme mohli použiť dotáciu, ktorú nám štát schválil, musíme byť vlastníkom tohto objektu.“

Pripravení

Keďže objekt by po kúpe prešiel do vlastníctva mesta, možnosť museli vopred prejednať a schváliť šalianski poslanci.

„Priebežne sme informovali zastupiteľstvo v tom procese, aký je stav a ako prebiehajú jednania s akciovou spoločnosťou Duslo. A zatiaľ máme súhlas, aby sme v týchto rokovaniach pokračovali. V rozpočte je už zabudovaná prípadná kúpa aj vo finančnej podobe. Sme na to pripravení. Samozrejme, budeme chcieť vyjednať čo najlepšie podmienky,“ reagoval šaliansky primátor.

Mesto na opravu akútne hľadalo peniaze z rôznych zdrojov aj preto, že samofinancovanie by momentálne nezvládlo. Prípad, že by mesto muselo kúpiť plaváreň výhradne z vlastného rozpočtu, považuje Jozef Belický za neprípustný.

Ako povedal pre náš portál: “Bolo by to nespravodlivé. Táto plaváreň neslúži len obyvateľom mesta Šaľa. Práve naopak. Oveľa viac slúži športovcom z celého Slovenska.“

Práve pre tento fakt sa mesto rozhodlo osloviť Ministerstvo financií SR a preto aj požiadali štátneho tajomníka Gönciho o podporu. Podľa primátora v priestoroch plavárne vyrástlo veľa talentov, ktoré teraz skvelo reprezentujú nielen mesto, ale aj štát. Ak všetko pôjde podľa plánu, v objekte by chceli okrem strechy dokončiť úpravu sociálnych zariadení. A nie len to.

Aj exteriér?

Vylúčené nie je ani to, že by plaváreň mohla získať aj modernejšiu vonkajšiu podobu. Primátor Jozef Belický uviedol, že sa budú pokúšať o získanie ďalších finančných zdrojov k tomu, aby budovu zmodernizovali čo najviac. Najbližšie o nej budú rokovať poslanci na marcovom zastupiteľstve.

„Ten proces nie je dlhý. Ak budeme mať súhlas všetkých strán, môže prebiehať verejné obstarávanie na dodávateľa. Verím, že na jeseň sa môžeme pustiť do opravy strechy, čo nie je veľdielo. To by malo trvať niekoľko mesiacov a potom plaváreň otvoríme,“ vyhlásil primátor mesta Šaľa.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite zábery z ministerskej návštevy šalianskej plavárne.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku. 

Minister Kamenický s tajomníkom Göncim v Šali: Návšteva kvôli plavárni
19
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM