Zlatica Gregorová Kultúra

Pribinov park ukrýva poklady: Radosť knihomoľov v knižnej búdke, FOTO

Tak, ako vtáci majú svoje zázemie, kam sa môžu schovať a opäť z neho vylietať, aj knihy majú podobné domovy. Stačí ich len vyhľadať.

Ilustračný obrázok k článku Pribinov park ukrýva poklady: Radosť knihomoľov v knižnej búdke, FOTO
10
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

V dnešnej modernej dobe už okrem klasických knižníc môžete vo voľnej prírode nájsť drevené domčeky s literárnymi dielami.

Požičaj a vráť

Princíp spočíva v tom, že ktorýkoľvek knihomoľ sa pri knižnej búdke môže zastaviť a zobrať si niektorú z nich domov. Prečítať si ju a priniesť opäť na to isté miesto. Kto má možnosť, môže taktiež prispieť niektorým z vyradených domácich výtlačkov a potešiť zase ďalších čitateľov. Ani Šaľania nemusia smútiť za touto možnosťou.

Drevená knižná búdka nedávno vyrástla vo večianskom Pribinovom parku. Za jej vznikom stoja členovia OZ Šaľa – Tvoje mesto, ktorí sa nad týmto nápadom zamýšľali už dlhšie. Podľa predsedu združenia Róberta Andrášiho by sa množstvo kníh dalo týmto spôsobom opäť do obehu a nezapadali by prachom. Vo Veči jednu nájdete v tesnej blízkosti Spoločenského domu.

Pribudnú ďalšie

Ak sa teda vyberiete poprechádzať v parku, pozrite si knižky v drevenej búdke od Františka Studeného. Poteší vás aj pohľad na ňu. Členovia združenia mali vytypovaných aj niekoľko iných lokalít, zatiaľ tam však drevené domovy pre knihy nemohli umiestniť. Ďalší by mal pribudnúť približne o 2–3 týždne do centra Šale. Kam presne ho umiestnia, rozhodnú kompetentní pracovníci v šalianskej radnici.

Pribinov park ukrýva poklady: Radosť knihomoľov v knižnej búdke, FOTO
10
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM