Správy

Pri Šali vznikne chránený areál: Platiť by tam mal 2. stupeň ochrany

Na Slovensku by mali vzniknúť štyri nové chránené areály. Vyplýva to z materiálov, ktoré Ministerstvo životného prostredia SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Ilustračný obrázok k článku Pri Šali vznikne chránený areál: Platiť by tam mal 2. stupeň ochrany
Zdroj: TASR

Chránený areál Kamenínske slaniská by sa mal nachádzať v okrese Nové Zámky so štvrtým stupňom ochrany. Jeho výmera by mala byť 119,8 hektára. Ochrániť by sa mali tri biotopy európskeho významu, vnútrozemské slaniská, panónske stepi a nížinné a podhorské kosné lúky.

Vzniknúť by mal aj chránený areál v okrese Komárno a to Marcelovské piesky. Jeho rozloha by mala byť 42 hektárov. Nachádza sa tu tarica krivolaká pravá, ktorá je rastlinou národného významu. Marcelovské piesky by mali mať tretí stupeň ochrany.

V navrhovanom chránenom areáli Panské lúky v okrese Nové Zámky sa nachádzajú živočíchy kunka červenobruchá, ropucha zelená či rosnička zelená. Z rastlín národného významu to je gáfrovka ročná, steblovec močiarny aj skorocel prímorský. Pre Panské lúky by mal platiť tretí stupeň ochrany, vyplýva z materiálu.

V okrese Šaľa by mal vzniknúť chránený areál Síky s rozlohou 40,11 hektára.

Chrániť by sa tam mali biotopy európskeho významu a to vnútrozemské slaniská a slané lúky, tiež nížinné a podhorské kosné lúky. Platiť by tu mal druhý stupeň ochrany.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM