Zlatica Gregorová Rôzne

Pri Šali sa stretli pestovatelia: Konal sa Deň poľa 2018, FOTO

Poľnohospodárstvo patrí v našom okrese medzi dôležité odvetvia. Pretože sa mu venuje menej ľudí, ako kedysi, pestovatelia si navzájom pomáhajú.

Ilustračný obrázok k článku Pri Šali sa stretli pestovatelia: Konal sa Deň poľa 2018, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

V minulosti dopestoval skoro každý nejakú plodinu na svojom malom kúsku zeme a bol viac – menej sebestačný. Dnes už sa pestovaním plodín zaoberá menej pestovateľov. O to viac sa zaujímajú o najnovšie novinky, rady a návody, ktoré im dopomôžu k ešte lepšej úrode.

Deň poľa 2018

V posledný májový deň 31.5. 2018 sa polia za Šaľou smerom na Trnovec nad Váhom premenili na stredobod záujmu mnohých návštevníkov. Od rána tu smerovali pracovníci v rastlinnej alebo živočíšnej výrobe a predovšetkým tí, ktorí sa chceli dozvedieť niečo o novinkách sezóny a získať odpovede na to, čo ich zaujíma ohľadom pestovania poľnohospodárskych plodín. viacerí z nich tu mali svoje stánky, kde sa záujemcovia dozvedeli viac. A prišli aj šalianski študenti zo Strednej odbornej školy.

Jačmeň aj pšenica

Tretí ročník podujatia Deň poľa zorganizovali šalianski špecialisti na rastlinnú a živočíšnu výrobu. „Naši pestovatelia si môžu pozrieť v reáli, ako vyzerá pestovanie viacerých odrôd. Bežný pestovateľ sa stará o jednu odrodu, my pestuje približne 56 odrôd jačmeňa, ktoré sa predávajú na strednom a západnom Slovensku,“ vysvetlil nám riaditeľ šalianskej spoločnosti Marek Psota.

Akciu navštívili niektorí pestovatelia po prvý raz, ale boli tu aj stáli návštevníci. „Pšenica je najviac pestovaná plodina. Môžu si tu pozrieť pestovatelia aj odborná verejnosť, aj študenti Strednej odbornej školy v Šali, prehliadku najviac pestovaných plodín v danej lokalite. Pšenice na výrobu, kŕmenie aj jačmene, nie sladovnícke,“ povedal nám agronóm a obchodný zástupca Matej Takáč.

Budúci pestovatelia?

Na svoje si prišli aj šalianski študenti, ktorí na vlastné oči videli poľnohospodárske plodiny. Prišli aj s učiteľkou Ivonou Maskovou. Odborná škola má vytvorených množstvo väzieb, chodievajú na rôzne veľtrhy, podujatia, jednoducho umožňujú svojim študentom získať množstvo poznatkov, ktoré sa im po skončení školy zídu. Absolvujú aj prax v poľnohospodár­skych družstvách a pravidelne navštevujú aj Deň poľa.

Teória v praxi

„Prišli sme so žiakmi maturitného odboru. V podstate je študijný odbor Agropodnikanie – zameranie chov a jazdectvo. V rámci toho sa potrebujú žiaci dozvedieť aj z rastlinnej výroby o plodinách. Je to taká nadväznosť na teoretické vyučovanie, aby žiaci vedeli spojiť vedomosti teoretického aj praktického zamerania,“ skonštatovala učiteľka Ivona Masková.

Pri Šali sa stretli pestovatelia: Konal sa Deň poľa 2018, FOTO
40
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM