Zlatica Gregorová Rôzne

Prežite leto s pohodou a v bezpečí: Rady šalianskych policajtov pred dovolenkou

Už pár dní máme vlnu horúčav, ktorá evokuje blížiaci sa koniec školského roka. Voľno prináša zábavu i cestovanie a tak nezabudnite na opatrnosť.

Ilustračný obrázok k článku Prežite leto s pohodou a v bezpečí: Rady šalianskych policajtov pred dovolenkou
Foto: Zlatica Gregorová

Súčasťou osláv býva aj alkohol, ktorý sa však nemôže piť kdekoľvek nám napadne. Všeobecne záväzné nariadenie Mesta Šaľa presne definuje zákaz piť alkohol na verejnosti, najmä neďaleko škôl, verejných a zdravotníckych budov, v čakárňach autobusov, v blízkosti cintorínov i historických pamiatok. Vinníkom hrozí vyše 30-eurová pokuta. Mestskí policajti v Šali zvýšia dohľad v okolí Váhu a zamerajú sa aj na sledovanie nemocničného parku.

Migrácia Šaľanov

Okrem letných party sa obyvatelia Šale chystajú aj na veľkú migráciu a naopak, do nášho mesta zavíta viac návštevníkov. Čo robiť, aby ste ochránili svoje príbytky a po návrate z dovolenky vás nečakalo nepríjemné prekvapenie? Opýtali sme sa našich mestských policajtov, čo plánujú a čo poradia pred odchodom na dovolenku.

Zástupca náčelníka Miroslav Martinček nám k dovolenkovej téme povedal: „Doba dovoleniek je výzvou pre zlodejov. Mestská polícia upozorňuje na zvýšené riziko narušenia domácností v čase dovoleniek a súčasne si dovoľuje ponúknuť Vám zopár rád ako zabezpečiť svoje obydlie pred neželanými návštevníkmi v čase svojej neprítomností, aby ste ho po návrate našli tak, ako ste ho zanechali.“ Počas letného obdobia je teda obzvlášť nutné zvýšiť pozornosť a pred cestou svoj majetok zabezpečiť.

Dobrí susedia

Aký spôsob zabezpečenia príbytku sa osvedčil? „Jedným z najlepších spôsobov ako zabezpečiť svoje obydlie pred zlodejmi, je mať dobré susedské vzťahy. Požiadajte svojich susedov alebo známych, aby venovali pozornosť okoliu vášho domu, bytu, kým budete na dovolenke, aby si všímali pohyb neznámych podozrivých osôb v jeho blízkosti a v prípade podozrenia kontaktovali políciu,“ uvádza zástupca náčelníka.

K tomu, aby ste svoje domácnosti ochránili čo najviac, pomôže aj návšteva rodiny či susedov, ktorí v čase vašej neprítomnosti občas zájdu poliať kvety, vyvetrajú, skontrolujú byt či dom a vyberú poštu. Dobrým nápadom je aj svetlo s časovačom.

Nie na verejnosť

Ďalším dôležitým krokom k pokojnému spánku je aj to, že o odchode nebudeme vopred informovať verejnosť cez sociálne siete. „A to nielen na chystanú dovolenku, ale hlavne pridávaním nových a nových fotiek z dovolenky, čím vlastne dávate signál že váš byt je opustený. Toto môžete urobiť  bez rizika aj po návrate z dovolenky,“ vysvetlil zástupca mestskej polície.

Do trezoru

Taktiež si dopredu rozmyslite, kam, mimo domova, uschováte väčšiu hotovosť a prípadné cennosti. Práve tie bývajú najčastejším lákadlom vykrádačov bytov. Podľa rád Mestskej polície v Šali ich môžete bezpečne uchovať v bankovom trezore. „Doklady od drahého priemyselného i spotrebného tovaru si dobre uschovajte. Vyznačené výrobné číslo na doklade umožní polícii pátrať po vašom odcudzenom majetku, po páchateľovi krádeže vec identifikovať. Dom či byt si poistite,“ doplnil Miroslav Martinček.

Rady nad zlato

Na záver ponúkame zopár dobrých rád od šalianskych mestských policajtov, ktoré by vám mohli prísť vhod.

  1. Ak po návrate z dovolenky zistíte, že je vaše obydlie narušené nevstupujte do bytu/domu, s ničím nehýbte, nemanipulujte, nepremiestňujte predmety, neupratujte. Je to dôležité, aby ste nezničili dôkazy, ktoré môžu polícii pomôcť pri odhalení páchateľa a ukradnutých vecí.
  2. Bezodkladne kontaktujte políciu na tel. č. 158, alebo mestskú políciu 159.

V priloženom videu si pozrite, ako sa zachovať v prípade, že v aute zbadáte osamelé dieťa či zviera.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM