Peter Štrbo Hádzaná

Preview: Megašláger v Šali

V sobotu bude v Šali sviatok hádzanej. Opäť tu máme najväčšie slovenské derby, hlavnými aktérmi budú Duslo Šaľa a Iuventa Michalovce. Rivali si to v 21.kole rozdajú v priamom súboji o prvú priečku WHIL.

Šaľa mala v uplynulom kole možnosť pripraviť Porubu o domácu neporaziteľnosť, ofenzívne ladený súper však na naše dievčatá od úvodných minút vybehol a práve v úvodnej 15-minútovke si vytvoril rozhodujúci náskok. Chemičkám sa však v ten deň doslova lepila smola na päty. „Už od začiatku cesty „hralo“ všetko proti nám. Najprv to bola nepriazeň počasia, kvôli čomu sme si museli vybrať dlhšiu trasu. Počas cesty sme asi 130km od Poruby dostali defekt na dve kolesá. Autobus musel čakať na pomoc zo Šale, takže sme museli požiadať o pomoc funkcionárov Olomouca, ktorý nám pomohli zabezpečiť náhradný dopravný prostriedok. Do Poruby sme pricestovali o 18:15 avšak zápas sa začal už o 18:45,takže samotného času na rozcvičenie nám ostalo celkovo 10 minút. Aj napriek tomu že sme žiadali funkcionárov aj domáceho trénera o dlhší čas na rozcvičenie, z nepochopiteľných príčin nám nebolo vyhovené. Naše dievčatá do zápasu nastúpili nerozohriate, preto sme nezvládli začiatok stretnutia a v 15. minúte sme prehrávali 13:3,“ napísali po stretnutí na svoj web salahandball.sk zástupcovia Šale. Naše hádzanárky sa ani za týchto okolností nevzdávali a neboli ďaleko od veľkého obratu, až dvakrát sa dotiahli len rozdiel dvoch „gólikov“. Na víťazstvo to v tomto prípade nestačilo (22:27), no Šaľa potvrdila, že bojuje za každých okolností bez ohľadu na kvalitu súpera. V stretnutí sa strelecky darilo Simone Szarkovej (7/4), ktorá sa stále viac približuje forme z predošlej sezóny. Naše dievčatá si ani nestihnú poriadne vydýchnuť a už ich v najbližšom kole čaká úradujúci majster SR. „Michalovce majú v súčasnosti formu, čo potvrdili pri predchádzajúcom zápase na ihrisku Slavie Praha, kde vysoko vyhrali. Myslím si, že po výmene trénera momentálne ukazujú svoju pravú tvár. Tento súper má svoju silu a my to veľmi dobre vieme. Michalovce momentálne disponujú vynikajúcim herným prejavom. Aj napriek všetkému, čo som povedal, chceme v sobotu doma vyhrať," povedal Michal Lukačin pre portál slovakhandball.sk.

Iuventu Michalovce priaznivcom šalianskej hádzanej netreba zvlášť predstavovať, je to totiž dlhodobo najväčší rival Dusla Šaľa a každé ich vzájomné stretnutie má extra náboj. V jesennom zápase sa zrodilo víťazstvo Iuventy 32:27, odvetné stretnutie na domácej palubovke je tak na revanš ako stvorené. Východniarky od nového roka na lavičke vedie Ján Packa, ktorý prebral trénerské žezlo po odvolanom Józsefovi Vurovi. Úradujúci slovenský majster sa po víkendovom zaváhaní Šale prebojoval na vedúcu priečku WHIL. Ofenzívna sila Michaloviec je zdrvujúca, na jar len v jednom prípade (Partizánske 27:25) neprekročili hranicu 30 gólov strelených v jednom zápase. Iuventa má suverénne najvyššiu úspešnosť streľby v súťaži (66.77 %). Náš najbližší súper má kvalitný a vyrovnaný káder, o gólovú produkciu sa stará hneď niekoľko hráčok. Najúspešnejšie sú Tobiašová (80), Bachireva (76), Wollingerová (63)a Szöllösiová (60). Nemožno však zabúdať ani na Pollákovú, Gerič či Tregubovú. Medzi troma žrďami sa v posledných stretnutiach pri zranení talentovanej juniorskej reprezentantky Gubikovej udomácňuje mladá ukrajinská legionárka Olexandra Krebsová.

Duslo je v domácom prostredí mimoriadne silné a dokáže zdolať akéhokoľvek súpera, v sobotnom stretnutí 21.kola však budú o prípadnom úspechu alebo neúspechu rozhodovať iba detaily. Megašláger zaiste priláka do mestskej športovej haly množstvo divákov a možno sa bude po stretnutí hovoriť aj o návšteve sezóny. Na stretnutie sa poctivo pripravuje aj verný šaliansky fanklub. Zápas sa začína v sobotu 25.2.v tradičnom čase o 18:00.

Šaľa „doma“: 2.miesto, 10 zápasov, 9 výhier, 1 prehra, skóre 298:228

Michalovce „vonku“: 2.miesto, 10 zápasov, 6 výhier, 1 remíza, 3 prehry, skóre 293:259

Forma Iuventy: 17.kolo: Michalovce – Partizánske 27:25 (Tobiašová 7, Tregubová 5, Bachireva 4) 18.kolo: Zlín – Michalovce 33:26 (Tobiašová 8, Wollingerová 4) 19.kolo: Michalovce – Poruba 35:34 (Tregubová 9, Polláková 7, Gerič 6) 20.kolo: Slavia – Michalovce 26:35 (Szöllösiová 8, Wollingerová 7, Polláková a Tregubová po 5)

Program 21.kola:

Nitra-Sereď – Slavia Veselí – Senec Most – Partizánske Olomouc – Poruba J.Hradec – Písek

[center]TABUĽKA PO 20.KOLE:[/center]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM