Veronika Zeiselová Samospráva

Prelomová novinka: Budú Šaľania rozhodovať vrámci participatívneho rozpočtu?

Na druhom tohtoročnom zasadnutí mestského zastupiteľstva by sa mal schvaľovať návrh rozpočtu pre rok 2015. Súčasťou návrhu je aj participatívny rozpočet, ktorý môže mnohé uľahčiť aktívnym Šaľanom.

Ilustračný obrázok k článku Prelomová novinka: Budú Šaľania rozhodovať vrámci participatívneho rozpočtu?
Zdroj: TASR

Cieľom návrhu participatívneho rozpočtu je umožniť občanom mesta získať financie a podporu mesta pre lokálne mikroprojekty formou vopred schváleného objemu peňazí a zabezpečenia technickej podpory realizácie mikroprojektu. Tento projekt funguje už v dvoch mestách – Bratislava – Nové Mesto a Banská Bystrica.

Ako by to malo fungovať?

Aj medzi Šaľanmi sa nájde mnoho aktívnych ľudí, ktorí chcú vo svojom okolí niečo vylepšiť. Investujú do toho svoj čas, prácu, vypracujú projekt, ktorý prejde hodnotením a v prípade, že je nakoniec vybratý, mesto prispeje financiami, pomôže získať potrebné povolenia, vyhotoviť technickú dokumentáciu. Realizácia projektu už je na samotnom predkladateľovi resp. komunite ľudí, ktorá projekt predkladá.

Rôzne návrhy hodnotenia projektov

Mesto by malo z rozpočtu vyčleniť určitú sumu peňazí, z ktorých by boli peniaze prideľované na konkrétne projekty na základe hodnotenia. Všetci ľudia, ktorí by predložili projekty, by sa podieľali na hodnotení – hodnotili by nielen svoje, ale aj ostatné projekty. Taktiež by v tejto skupine mal byť zástupca z mestského úradu a poslancov mestského zastupiteľstva. Hodnotiť nebudú len predkladatelia návrhov, ale aj verejnosť a to napr. hlasovaním za konkrétny projekt do urny v niektorej z mestských inštitúcií. „Hlasovať by malo byť možné aj na internete, ale táto forma hlasovania by zohrávala pri finálnom hodnotení najmenší podiel, aby ľudia museli aj niečo urobiť. Nielen hlasovať z pohodlia domova,“ povedal Ivan Vlk, jeden z predkladateľov návrhu o participatívnom rozpočte.

V čom je participatívny rozpočet iný ako grantový systém?

„Grantový systém je založený na prideľovaní peňazí na konkrétny projekt, ktorý však schvaľujú všetci poslanci mestského zastupiteľstva. Pri tomto type prideľovania peňazí by poslanci iba schválili kritéria pre podávané projekty, ale priamo by nezasahovali do schvaľovania projektov,“ vysvetlil Ivan Vlk. Mali by tam však svojho jedného zástupcu, ktorý by mohol ovplyvniť dianie.

Čo sa deje teraz?

Skupina ľudí, ktorú tvoria aktívni občania mesta – Lucia Pospišová, Michal Lipiak, Ivan Vlk, Jozef Mečiar, pracuje na konkrétnom návrhu fungovania participatívneho rozpočtu. Návrh bol zapracovaný už bývalým vedením mestského úradu do rozpočtových východísk pre rok 2015, ale keďže po zmene obsadenia zastupiteľstva a radnice sa vypracovával znova, je tento návrh opäť predložený poslancom.

V prípade, že poslanci 28. marca schvália rozpočet a vyčlenia peniaze aj na tento účel, bude vyhlásená výzva na predkladanie projektov. „Aktuálne sa rieši napríklad projekt parkoviska na ulici Hlavnej, kde ľudia parkujú na tráve, zlepšenie vzhľadu autobusovej zastávky pri železničnej stanici alebo aj vonkajší betónový ping-pongový stôl v parku pri Dome kultúry,“ vymenoval niektoré projekty Vlk.

Občania budú mať limitovaný čas na predloženie projektov, tie sa následne budú prezentovať verejnosti a v rámci určitého obdobia sa o nich bude hlasovať. Aktivisti okolo participatívneho rozpočtu sa snažia veci čo najviac urýchliť, aby sa s realizáciou projektov začalo čo najskôr, ideálne ešte pred letnou sezónou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM