Peter Štrbo Hádzaná

Pred posledným kolom WHIL: Šaľa stále v hre o bronz

Hádzanárky Dusla Šaľa v sobotu privítajú už istého víťaza základnej časti WHIL, HC Veselí. Šalianky budú ešte v poslednom kole na diaľku bojovať s českou Porubou o konečné tretie miesto, šlágru kola tak náboj rozhodne chýbať nebude.

Séria zápasov na ihriskách súperiek, voľný žreb i reprezentačná prestávka. To sú dôvody, prečo sa chemičky na domácej palubovke nepredstavili už viac ako 6 týždňov. Naposledy videlo šalianske publikum šláger 21. kola. 25.februára nastúpili proti sebe aktuálne dve najlepšie slovenské družstvá Duslo Šaľa a Iuventa Michalovce, zrodila sa najtesnejšia výhra hostí 26:25.

Ani na svoj posledný majstrovský duel nebudú Šalianky spomínať v najlepšom. V Moste si v druhom polčase vytvorili vynikajúcu východiskovú pozíciu a viedli už o sedem gólov, domáce hádzanárky však v závere zápasu dokonale otočili vývoj duelu a zvíťazili 28:26. V stretnutí sa darilo krídelníčkam Vidiečanovej a Bérešovej, ktoré nastrieľali zhodne po sedem gólov. Už nasledujúci deň malo ešte väčší dôvod na radosť ďalšie krídlo v kádri Michala Lukačína. Reprezentantka Simona Pileková sa totiž už druhýkrát v rade stala najlepšou pravou krídelníčkou na Slovensku.

//Veselí si v uplynulom kole zabezpečilo historický triumf //v spoločnej česko-slovenskej súťaži, keď sa po víťazstve nad Iuventou Michalovce stalo len druhým celkom spoza rieky Moravy, ktorí získal primát vo WHIL-ke. Víťazné oslavy však na chvíľu prerušil protest Iuventy. Michalovce žiadali kontumáciu výsledku v ich prospech, argumentovali neoprávneným štartom Rajnohovej v drese Veselí a odvolávali sa na súťažný poriadok Slovenského zväzu hádzanej, kde sa podľa športového riaditeľa Iuventy Čurného píše, že v prípade ospravedlnenia, či neúčasti hráčky na akcii reprezentačného družstva, nemôže nastúpiť za svoj klub dva dni pred a sedem dní po ukončení akcie. V prípade, že predsa len nastúpi, považuje sa jej štart za neoprávnený a budú voči nej vyvodené hracie a disciplinárne dôsledky. Informáciu priniesol Denník Šport. Predstavitelia zväzu však protest zamietli a výsledok tak ostal v platnosti.

Panenkám máme čo vracať. Šaľa v decembri nestačila na Veselí a zverenkám slovenského kouča Sabadku podľahla 17:23. Duel poznačil aj všetkým dobre známy a medializovaný incident fanklubu Dusla s domácimi funkcionármi. Šalianky budú mať v sobotu o motiváciu navyše, stále im totiž ide o konečnú bronzovú priečku po základnej časti. Na diaľku si to rozdajú s Porubou, pred ktorou majú jednobodový náskok.

Šaľa už niekoľkokrát v sezóne potvrdila, že je v domácom prostredí mimoriadne silná, hádzanárkam Veselí už nejde prakticky o nič, len o prestíž. Vynikajúca sezóna českého súpera však budí rešpekt. Žiadna gólovú prestrelku ale očakávať nemôžeme, proti sebe sa stretnú celky s najlepšou defenzívou v súťaži (Šaľa 540 inkasovaných gólov, Veselí 525). Pred vyraďovacím bojmi to každopádne bude parádna bodka za úspešným ročníkom. Stretnutie sa odohrá v sobotu o 18:00.

Forma Veselí: 23.kolo: Veselí – Zlín 28:16 (Drotárová 5, Kočí, Chmelařová a Tomečková po 4) 24.kolo: Poruba – Veselí 26:29 (Súkenníková a Drotárová po 7, Rajnohová 5) 25.kolo: Veselí – Michalovce 22:21 (Fleková 8, Drotárová a Vinyatynska 4)

Program 26.kola:

Michalovce – J.Hradec Poruba – Nitra-Sereď Partizánske – Senec Zlín – Písek Olomouc – Most

[center]TABUĽKA WHIL[/center]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM