Zlatica Gregorová Samospráva

Práce na šalianskom úrade finišujú: V Močenku na opravu získali dotáciu

Posledné dva mesiace tohto roka sú čo nevidieť tu. Samosprávy v šalianskom okrese evidujú, čo sa im podarilo a čo by ešte stihli uskutočniť.

Ilustračný obrázok k článku Práce na šalianskom úrade finišujú: V Močenku na opravu získali dotáciu
Foto: Zlatica Gregorová

Niektoré projekty zrealizovali svojpomocne a na iné získali finančné prostriedky z ministerstiev či Európskej únie. Niektoré z nich sa rozhodli zrekonštruovať svoje úrady a zabezpečiť tak vyšší štandard zamestnancom aj klientom.

Viacero opráv

Okrem Hájskeho, Nededu, Selíc a ďalších sa modernizáciou mestského úradu zaoberali aj v Šali. So stavebnými prácami, počas ktorých, okrem iného, vymenili okenné aj dverové výplne, pristavili panoramatický výťah, zateplili múry aj zazelenali strechu, urobili množstvo prác vo vnútri objektu. K jednoduchšej komunikácii úradníkov s návštevníkmi prispeje aj novovybudované klientske centrum.

Idú do cieľa

Stavebné práce na znížení energetickej náročnosti budovy MsÚ pomaly finišujú. Aj počas štátneho sviatku 30. októbra 2018 sa pri vstupe do budovy riadne pracovalo. Robotníci upravovali okolie osádzaním dlažby. Mestský úrad získal nový šat a už onedlho by mal opäť slúžiť verejnosti.

Podobne sa o opravu staršej budovy obecného úradu snažia aj v blízkom Močenku. V dedine sa už vlani zapojili do Operačného programu Kvalita životného prostredia a vypracovali projekt na Zníženie energetickej náročnosti združeného objektu OcÚ.

Dlhý proces

Ako informujú z obce Močenok, „po viac ako ročnom hodnotiacom procese sme v minulých dňoch dostali rozhodnutie o schválení žiadosti o nenávratný finančný príspevok (dotáciu) v sume 788 420,71 eur. Celková výška oprávnených nákladov je stanovená na sumu 829 916,54 eur, pričom spoluúčasť obce je v objeme 5%, čo predstavuje 41 496,0 eur.“

Opravia aj sálu

Močenských úradníkov čaká po získaní financií viacero administratívnych záležitostí. Tie je nutné absolvovať ešte pred začatím realizácie stavebných prác. Podľa zverejnených informácií v rámci rekonštrukcie budovy obecného úradu opravia aj spoločenskú sálu, ktorú využívajú na rôzne udalosti. S modernizáciou objektov by chceli začať v budúcom roku, niekedy na jar. Predpokladaný termín dokončenia prác je na jeseň 2019.

Šaliansky okres tak vďaka mestu, dedinám a ich projektom získava na väčšej atraktivite pre domácich obyvateľov aj návštevníkov, nehovoriac o ekologických a ekonomických výhodách, ktoré by samosprávy modernizáciami budov mali získať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM