Zlatica Gregorová Kultúra

Potešia šalianskych knihomoľov: Do parku pribudne knižná búdka

V poslednom čase vyrastajú v dedinách alebo mestách zaujímavé stavby. Dizajnom pripomínajú domčeky pre vtáky, sú však o niečo väčšie.

Ilustračný obrázok k článku Potešia šalianskych knihomoľov: Do parku pribudne knižná búdka
Zdroj: TASR

Sú to knižné búdky a slúžia pre radosť čitateľov každého veku. Nájdete ich na voľnom priestranstve väčšinou v centre dediny či mesta.

Prineste svoju

Princípom projektu je to, že v útrobách búdky nájdete niekoľko knižiek. Ak budete chcieť, niektorú si požičiate, prečítate a vrátite naspäť. Môžete priniesť aj svoju – vyradenú knihu, ktorou zase vy urobíte radosť niekomu inému. Takto sa postupne príjemným spôsobom zbavíte prachom zapadnutých titulov a potešíte kopec ďalších čitateľov.

Dvojročný nápad

Podporiť obľúbenosť kníh v širokej verejnosti si zmysleli aj v našom meste. Občianske združenie Šaľa – Tvoje mesto myšlienku rozvíjalo približne dva roky. Teraz nastal čas, aby sa návrhy na jej zhotovenie a umiestnenie konečne uskutočnili. Ako pre náš portál povedal predseda združenia Róbert Andráši, ľudia pri triedení kníh v domácnostiach tie nepotrebné knihy často vyhadzujú a prostredníctvom knižnej búdky by ich vedeli dať do obehu.

„Knižka pre pôvodného majiteľa už nemá hodnotu, ale pre iného je vzácna. Vidíme, keď sa zverenia knižky na darovanie, aký veľký záujem je o ne. Realizáciu spúšťame teraz na jeseň 2018. Spúšťačom bolo stretnutie s Františkom Studeným, s ktorým som sa o knižných búdkach rozprával,“ uviedol Róbert Andráši.

Borovicová búdka

V občianskom združení uvažujú o tom, že by diela vytvorili z prírodných materiálov (dreva) s použitím kovového podstavca. Preto oslovili stolára Jána Fialu, s ktorým už spolupracujú dlhší čas. Pán Fiala združeniu poskytol lavičky na verejné priestranstvá, vyrobil komody pre sociálne slabšie rodiny a je súčasťou ďalších projektov .“Nápad sa mu tak zapáčil, že prvú búdku vyhotoví zdarma. Knižná búdka bude vyhotovená z 28 mm hrubej borovice. Súbežne s výrobou zabezpečíme povolenie od mesta na jej osadenie na verejnom priestranstve v centre mesta,“ priblížil Róbert Andráši.

Ako ďalej dodal, František Studený má obavu, že búdka z dreva by nevydržala dlho. Rozhodol sa, že vyskúša aj pevnejšiu konštrukciu, na ktorú použije kovové a plechové materiály.

Bude ich viac

Budeme vedieť porovnať, ktorý typ búdky sa osvedčí a potom v roku 2019 z toho typu ich spravíme na niektoré ďalšie miesta. Vnímame podporu občanov v tomto projekte, ponúkajú pomoc nielen dopĺňaním kníh, ale aj finančnú pomoc pri výrobe ďalších knižných búdok. Veríme, že drevené prístrešky pre knihy splnia svoj účel a budú robiť radosť viacerým čitateľom,“ dodal na záver Róbert Andráši.

Premiérová knižná búdka by mala byť umiestnená v týchto dňoch v areáli nemocničného parku, v blízkosti Babičkinho dvora v Šali.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM