Veronika Zeiselová Samospráva

Poslanec Peter Gomboš: Arogancia a nedisciplinovanosť niektorých psičkárov nemá hraníc

Počas predĺženého víkendu ste mohli v uliciach mesta stretnúť zástupcov šalianskej radnice a polície. Tí sa zamerali na kontrolu majiteľov štvornohých priateľov a ich plnenie si povinností voči mestu. Prečítajte si, ako to dopadlo

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Peter Gomboš: Arogancia a nedisciplinovanosť niektorých psičkárov nemá hraníc
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Táto preventívna akcia, ktorú vykonali v doobedňajších hodinách v sobotu, bola už štvrtou v poradí tento rok a do konca roka plánujú ešte aspoň jednu podobnú. Členovia hliadok sa zameriavali na kontrolu evidencie psov (známka na obojku, pozn. red.), platenie daní, vedenie psa na vodidle a zbieranie exkrementov. Hliadku tvorili dvaja príslušníci Mestskej polície Šaľa a dvaja členovia Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri Mestskom zastupiteľstve, konkrétne Peter Gomboš a Marián Šperka.

Dôležitá je prevencia

Dlhodobý problém s majiteľmi psov, ktorí si neplnia svoje zákonné povinnosti, sa snažia v meste riešiť dohovorom a podobnými preventívnymi akciami. Občania sa neustále sťažujú. „Arogancia a nedisciplinovanosť niektorých psičkárov nemá hraníc, preto sa pravidelne robia takéto kontroly,“ vysvetľuje poslanec mestského zastupiteľstva Peter Gomboš. „Mať psa je pekné, ale treba si plniť aj povinnosti. Tou je napríklad aj zaplatenie dane za psa. Tento poplatok bolo treba uhradiť do 2.9.2014, čo je zmena oproti iným rokom, kedy bol tento termín do konca roka,“ hovorí ďalej Peter Gomboš.

Iba desať bezproblémových

Kontrola prebiehala skoro tri hodiny. Hliadky sa prechádzali po meste, boli aj v Šali, ale aj vo Veči. Prechádzali pešo, čo zaberalo viac času. Počas kontroly dvadsiatich šiestich psov bolo zistených iba desať majiteľov, ktorí mali splnené všetky kontrolované náležitosti. „O arogancii a nedisciplinovanosti psičkárov sme sa sami presvedčili, ale boli aj pozitívne príklady, ktoré chválim. Pri styku s ľuďmi je dôležité počúvať aj iné veci, ktoré ich trápia,“ povedal Gomboš. „Verím, že situácia so psičkármi sa bude stále len zlepšovať a uvedomelosť majiteľov psov sa zlepší. My nechceme trestať, chceme iba, aby sa dodržiavali pravidlá,“ vyzýva Gomboš.

Mestská polícia počas akcie neudeľovala pokuty, zapisovala však mená majiteľov psov, ktorí boli kontrolovaní. Následne budú overovať údaje napríklad týkajúce sa zaplatenia daní a evidencie, a ľudí podozrivých z porušenia zákona budú predvolávať v rámci správneho konania na Mestskú políciu Šaľa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM