Zlatica Gregorová Samospráva

Poslanci budú schvaľovať sociálne výdavky: Pôjdu aj na šaliansky útulok

Starostlivosť o svojich občanov patrí medzi základné činnosti miestnej samosprávy. Každoročne podporuje činnosť sociálnych inštitúcií, tu sídliacich.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci budú schvaľovať sociálne výdavky: Pôjdu aj na šaliansky útulok
Foto: Zlatica Gregorová

Bežným výdavkom, ktorý plánuje šalianska radnica vynaložiť v sociálnej oblasti bude suma 1 315 740 eur. Príspevky by mala dostať každá miestna inštitúcia, avšak navýšia ich len poniektorým.

Prispeje aj ministerstvo

Podľa rokovacích materiálov MsZ v Šali, dotácie pre Organizáciu sociálnej starostlivosti sú tvorené finančným príspevkom z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny v sume 145 410 eur, ako aj dotované mestom z podielových daní. Domovu sociálnych služieb v budúcom roku Ministerstvo sociálnych vecí a rodiny SR plánuje prispieť sumou 37 930 eur, teda pôjde o navýšenie o 4030 eur.

Zariadenie pre seniorov, Útulok pre bezdomovcov a Nocľaháreň by mali dostať príspevky v sume, aká im bola určená na tento rok, spolu 107 480 eur. „Finančný príspevok je viazaný na zabezpečovanie činností v horeuvedených zariadeniach, poskytovaný je štvrťročne a podlieha zúčtovaniu s MPSVaR SR taktiež štvrťročne, pričom  nevyčerpanú časť finančného príspevku OSS prostredníctvom mesta vráti MPSVaR SR,“ uvádza sa v správe k rozpočtu.

Novembrové rokovanie

V prípade financovania z mestských príjmov sa radnica rozhodla oproti aktuálnemu roku navýšiť príspevok Detským jasliam o 4490 eur. Výrazný nárast zaznamená i Terénna opatrovateľská služba, jej pribudne o 111 730 eur viac ako v tomto roku. Zariadenie pre seniorov, Útulok pre bezdomovcov ako aj Nocľaháreň dostanú o 7 – 10 000 eur viac ako v tomto roku. Mesto nezabudlo ani na Centralizovanú opatrovateľskú službu a Kluby dôchodcov, ktorým v prípade schválenia návrhu prispejú o tisíc až tritisíc viac ako v onedlho končiacom sa roku 2017.

Mestský rozpočet bude predmetom schvaľovania počas najbližšieho rokovania poslancov Mestského zastupiteľstva v Šali, dňa 30. novembra 2017.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM