Peter Štrbo Rôzne

Porušil zákon, búdu musel odstrániť

Stará búda vyše dva mesiace „skrášľovala“ šaliansku pláž. Podľa vyjadrenia kompetentných bol objekt umiestnený k Váhu nelegálne. Prípadom sa zaoberal aj Obvodný úrad životného prostredia v Šali, ktorý nariadil vlastníkovi odstrániť unimobunku do 20.7

Obyvatelia Šale si nový prírastok pri Váhu všimli už v máji. Na jej existenciu upozornil aj jeden z občanov mesta na diskusnom fóre. Zvesti o tom, že unimobunka bola k Váhu umiestnená nelegálne sme preverovali na kompetentných miestach.

Zástupcovia SVP Správa povodia dolného Váhu (SVP) Šaľa priamo na mieste skonštatovali, že súhlas na tento úkon nikomu neudelili, hoci registrovali záujem miestneho podnikateľa ukotviť na rieku Váh „houseboat“. Podnikateľ sa tak dopustil porušenia zákona o vodách a SVP Správa povodia dolného Váhu Šaľa túto skutočnosť oznámila Obvodnému úradu životného prostredia v Šali. „SVP Správa povodia dolného Váhu Šaľa zaslala na tunajší úrad oznámenie o umiestnení unimobunky bez odsúhlasenia správcom vodného toku dňa 27.6.2011,“ uviedla Ing. Ingrid Čermáková, prednostka Obvodného úradu ŽP (OÚŽP) Šaľa. Úrad následne oznámil vykonanie štátneho vodoochranného dozoru, ktorý sa uskutočnil dňa 14.7. 2011. Na základe vodoochranného dozoru bol zistený vlastník unimobunky, ktorému bolo nariadené odstrániť konštrukciu unimobunky do 20.7.2011. Podľa aktuálnych zistení majiteľ tak už urobil, nakoľko sa pri Váhu už žiadna „opacha“ nenachádza, termín teda dodržal.

Ak chce vlastník napriek všetkému aj naďalej zrealizovať svoj zámer, musí najskôr požiadať OÚŽP Šaľa o vydanie súhlasu, ktorý mu bude vydaný na základe predpísaných dokladov. Za tento priestupok môže byť vlastníkovi unimobunky uložená pokuta. „OÚŽP Šaľa bude ďalej postupovať v súlade s vodným zákonom,“ doplnila prednostka OÚŽP Šaľa.

Video: vyjadrenie pracovníka SVP k umiestneniu unimobunky

Porušil zákon, búdu musel odstrániť
1
Galéria
Buda_priVAHu
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM