Zlatica Gregorová Rôzne

Poníka Maťa z Babičkinho dvora uzdravili: Trpel pre štedrosť návštevníkov, FOTO

Areál v Šali je obľúbeným miestom malých aj veľkých obyvateľov. Tí tu radi zavítajú načerpať jedinečnú atmosféru v blízkosti domácich zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Poníka Maťa z Babičkinho dvora uzdravili: Trpel pre štedrosť návštevníkov, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Areál vybudovalo mesto preto, aby návštevníkov potešil a priniesol im mnoho zážitkov. Nájdete tu poníky, mini ovce aj malé kozy. Voliéry sú domovom morčaťa a zakrslej zajačej rodinky. Vedľa uvidíte sliepky aj morky.

Hry aj piknik

Neďaleko tohto areálu si tí najmenší môžu užiť hracie prvky, ako šmýkačky či preliezky. Deti a mládež tu nájdu ping – pongové stoly, ak si prinesú svoju loptičku a rakety, môžu sa na nich zahrať. Starším poslúžia piknikové stoly s lavicami, kde si môžu odpočinúť a vychutnať slnečné dní.

Poškodené zdravie

Vstup do areálu je bezplatný, mesto však ráta s tým, že sa v jeho priestranstve návštevníci správajú podľa zaužívaných pravidiel a nevybočujú z nich. Do Babičkinho dvora aj ihriska chodí denne veľa ľudí, pričom najmä v poslednom období sa nie všetci správajú najvhodnejšie. Nerešpektujú zákaz kŕmiť tu žijúce zvieratá, ktorý majú umiestnený priamo pred očami na výstražnej tabuli. Pred dvoma mesiacmi v milom zverinci vďaka týmto návštevníkom museli riešiť veľké zdravotné problémy poníka Maťa. Ponúkali mu z domu prinesenú stravu, čím mu veľmi výrazne poškodili zdravie.

Zdravotný problém poníka bol veľmi bolestivý a liečil sa dlhý čas. „Tým, že zvieratá prijímajú veľa stravy a energiu nikde nevydávajú, tá energia im vystrelí v kopytách. Tým sa kôň schváti. Ide o veľmi dlhodobú a veľmi bolestivú chorobu. Kôň má horúce kopytá, má ich veľmi citlivé a nevie na nich stáť,“ priblížila nám ošetrovateľka a správkyňa Babičkinho dvora Katka Rimovská.

Dlhé liečenie

Poník Maťo v horúcom lete namiesto veselého vrtenia chvostom prežíval veľké muky. Ako uviedla Katka Rimovská, každé jedno tu žijúce zviera má presne určené, aké krmivo a aké množstvo potrebuje. Všetky zvieratá z dvora denne dostávajú primeranú dávku chleba, zeleniny a to, čo potrebujú a preto je nežiadúce, aby ich ľudia dokrmovali, pretože im škodia. Tak, ako ani ľudia nemôžu stráviť všetko, ani zvieratá nejedia podľa jednej šablóny. Zdravotný stav poníka Maťa sa po dlhej dobe dal nakoniec do poriadku. „Vylúčili sme zo stravy úplne jablká a chlieb. Práve preto by ľudia zvieratá vôbec nemali kŕmiť. Tá choroba bola pre poníka veľmi, veľmi bolestivá,“ dodala smutne správkyňa Katka.

Zazimovávajú

Návštevníci dvora sa nemusia báť, o zvieratá je tu dobre postarané. V areáli sme našli aj malú pomocníčku Emku, ktorá s radosťou pomáhala Katke zametať pri voliérach. Pomaly sa už aj tu pripravujú na zimu. „Zateplíme domčeky, viac nastieľame, utesňujeme diery, aby zvieratám nefúkalo. Do zimy rozdelíme zajačiky, aby boli samé samičky aj samčekovia, na zajačník dáme potom kryt a zima môže prísť,“ dodala na záver Katka Rimovská.

Obyvatelia Babičkinho dvora sa potešia návštevníkom, ktorí prídu s prázdnymi rukami, aby zvieratá kvôli neprimeranej strave netrpeli.

FOTO, Poníka Maťa z Babičkinho dvora uzdravili: Trpel pre štedrosť návštevníkov
25
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM