Zlatica Gregorová Rôzne

Pomoc labutiam na Váhu: Čo robiť, ak ich uvidíte na zamrznutej vodnej ploche?

So zimou a dlhodobo nízkymi teplotami pod bodom mrazu sa na hladine vodných plôch vytvára nepriedušná hrubá vrstva ľadu. Nie každému zvieraťu vyhovuje.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc labutiam na Váhu: Čo robiť, ak ich uvidíte na zamrznutej vodnej ploche?
Zdroj: TASR

Lákavý pohľad pre okoloidúcich, horšie to však niekedy padne vodným živočíchom, ktoré rieku pravidelne navštevujú. Biele labute na vodnej hladine sú častým javom. Ak zamŕza Váh, alebo iná vodná plocha, v bezprostrednej blízkosti vodného vtáctva je ľad. Často sa stáva, že na prechádzke vidíme labute na zamrznutej ploche. Vyzerajú, že tam primrzli a že potrebujú našu pomoc. Čo robiť v prípade, ak vidíte, že sa labuť dlhší čas nehýbe?

Podľa slov šalianskeho veterinárneho lekára, Antona Jasenovca: „V žiadnom prípade takejto labuti nepomáhajte sami. Nedotýkajte sa ich, ale privolajte pomoc. Najlepšie, ak oslovíte mestskú políciu.“

Ako postupovať?

Pri výskyte ohrozených zvierat často asistujú hasiči. Opýtali sme sa ich, či už počas tejto zimy na šalianskych brehoch našli uhynuté labute, alebo iné vtáctvo? Hasiči z Hasičského a záchranného zboru Ministerstva vnútra SR konštatujú:“Od začiatku tohto roka sme mali práve druhý výjazd za labuťami. Niektorým už nebolo pomoci, iné bez problémov vzlietli.“

Je potrebné všímať si okolie, ale ako dodávajú šalianski hasiči, netreba za každou labuťou, ktorá oddychuje na hladine Váhu vidieť primrznutú labuť. Labuť reaguje najmä na zvukový signál, preto sa môžete pokúsiť zvukom ju odplašiť, aby ste zistili, či je v poriadku. Vo väčšine prípadov labuť odletí.

Netreba sa obávať

„V prípade výskytu ohrozených labutí je potrebné po zvážení ohlásiť mestskú políciu,ona podnikne ďalšie kroky. Nie je potrebné sa obávať v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky. Na Slovensku je detekovaný vírus, ktorý nie je prenosný na ľudí, ale opatrnosti nikdy nie je dosť. Neevidujeme počas tejto zimy záchranu labutí v Šali,“ informuje riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Šaľa Svetlana Laczkóová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM