Zlatica Gregorová Samospráva

Polopodzemné kontajnery v Šali: Preveria kvôli nim inžinierske siete

Vlani sa radnica pustila do veľkého projektu. Po získaní potrebných formalít a financií začala s modernizáciou zberu odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Polopodzemné kontajnery v Šali: Preveria kvôli nim inžinierske siete
19
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Namiesto pôvodných klasických veľkoobjemových kontajnerov ich dala nahradiť polopodzemnými.

Dve etapy

Projekt bol rozdelený na dve časti. Prvá etapa umiestňovania týchto smetných nádob sa začala vo Veči. Tam je rozmiestnených 36 polopodzemných kontajnerov na komunálny odpad a 52 na separáty (sklo, papier, plast). Na každom stojisku je i kontajner na zmesový odpad a separáty.

Na Rímskej ulici boli nedávno následkom búrky kontajnery vyplavené. Mesto tak muselo operatívne riešiť, čo s nimi, aby ich občania mohli začať rýchlo využívať. Dočasne k nim pristavili pôvodné nádoby na odpad.

1100-litrové kontajnery

Na začiatok druhej etapy už netrpezlivo čakajú Šaľania. Mesto tu plánuje vytvoriť stojiská, kde budú stáť 1100 l kontajnery. O realizácii sa zhovárali aj členovia Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri MsZ v Šali.

Podľa zverejnených informácií, o aktuálnom stave projektu prítomných informovala pracovníčka referátu životného prostredia Edita Haládiková. Pre budovanie stojísk v meste sa momentálne finalizuje projektová dokumentácia. Ako referentka uviedla, príprava je náročná, pretože najprv musia preveriť inžinierske siete a až potom umiestniť jednotlivé stojiská.

17 stojísk

„Projekty sa pripravujú na ďalších 17 stojísk na uliciach Hlavná, Budovateľská, Kukučínova, Dolná, P.J. Šafárika, B. Němcovej, J. Palárika a Orechová. V roku 2019 budú vybudované celkom 3 stojiská a to na Dolnej, a dve na P.J. Šafárika.  V Šali je cca 100 stojísk s 1100 l kontajnermi, ktoré by podľa vypracovanej štúdie mali byť nahradené cca 60 navrhovanými stojiskami s polopodzemnými kontajnermi,“ uvádza sala.sk.

Nadrozmerné

To, kde budú naozaj kontajnery osadené, bude závisieť od toho, v akom stave sa nájdu inžinierske siete. Podľa všetkého sa Večania s modernými nádobami naučili zaobchádzať. I keď sa stáva, že miesta sú zahltené nadrozmerným odpadom, ktorý by mal automaticky putovať do zberného dvora. Je však na občanoch, ako si budú chrániť nové nádoby, aby im slúžili čo najdlhšie.

Vo fotogalérii uvidíte zábery vyplavených kontajnerov vo Veči.

Foto: ilustračné

Búrka vyčíňala aj v Šali: Vyplavila polopodzemné kontajnery, FOTO
19
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM