Peter Štrbo Krimi

Polícia zverejnila nový sadzobník pokút

Polícia zverejnila na svojej internetovej stránke nový sadzobník pokút. Pribudli v ňom niektoré pokuty, ktoré reflektujú na novembrové zmeny v cestnej premávke. Spolujazdec 17-ročného vodiča tak napríklad môže dostať 30-eurovú pokutu, ak pri sebe nem

V zimnom období za neodstránenie snehu či ľadu z vozidla alebo nákladu pribudla v sadzobníku pokuta 60 eur. V porovnaní so staršou verziou sadzobníka sa niektoré sankcie zvýšili, znížili sa iba pokuty za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti mimo obce.
Napríklad za porušenie zákazu predchádzania sa zvýšila sankcia z pôvodných 60 eur na 100 eur. Pokuta sa zvýšila aj v prípade ohrozenia či obmedzenia iného účastníka cestnej premávky a to z pôvodných 100 eur na 150 eur. Za ohrozenie chodca na priechode hrozí podľa nového sadzobníka bloková pokuta 150 eur. V sadzobníku tiež pribudla sankcia v prípade zastavenia vozidla na priechode pre chodcov alebo cyklistov, za čo hrozí pokuta 60 eur.
Pokuty sa podľa sadzobníka zvýšili aj za prekročenie rýchlosti v obci. Naopak pokuty za prekročenie povolenej rýchlosti mimo obce sa v novom sadzobníku znížili. Ak ide vodič o 20 – 24 km/h rýchlejšie, zaplatí namiesto pôvodných 50 eur 40 eur, za prekročenie rýchlosti od 25 – 29 km/h sa pokuta znížila z pôvodných 80 eur na 60 eur a od 30 – 34 km/h z pôvodných 120 eur na 100 eur. Pribudli tiež sankcie v súvislosti s bezpečnosťou cyklistov. Nedanie prednosti v jazde cyklistovi idúcemu rovno je priestupkom, za ktorý hrozí pokuta 40 eur. Ak vodič pri odbočovaní doľava ohrozí cyklistu odbočujúceho vľavo môže dostať pokutu 60 eur.
Na cestách tiež pribudli nové dopravné značky. Preto sa vodiči môžu stretnúť s označením nehodového úseku, v ktorom sa podľa nového sadzobníka zvyšuje pokuta za priestupok o 20 percent.
TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM