Webnoviny - Rôzne

Poisťovne musia poslať nové preukazy do 20. decembra

Poistenci, ktorí od začiatku budúceho roka menia zdravotnú poisťovňu, používajú až do konca roka 2010 preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej poisťovne.

Oba preukazy sú povinní zdravotnej poisťovni vrátiť najneskôr do 8. januára nasledujúceho roku. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Radoslava Miklášová, poisťovne sú povinné svojim novým poistencom zaslať preukaz poistenca najneskôr do 20. decembra 2010. Používať ho však začnú až 1. januára budúceho roka.

Ak pritom poistenec nový preukaz nedostane do 20. decembra, mal by sa podľa Miklášovej v zdravotnej poisťovni informovať o dôvodoch a žiadať jeho vydanie. Súčasne môže podať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Ak sa potvrdí, že si poisťovňa nesplnila zákonnú povinnosť, úrad jej môže uložiť sankciu do výšky 3 319 eur,“ doplnila Miklášová. Európsky preukaz však poistenci meniaci poisťovňu nedostanú automaticky. Musia oň písomne požiadať. Lehota na vydanie preukazu je 30 dní.

Okrem vrátenia preukazov čakajú na poistencov, ktorí zmenili zdravotnú poisťovňu, aj ďalšie povinnosti. Zmenu poisťovne musia oznámiť zamestnávateľovi. „Hoci zákon neurčuje lehotu na oznámenie, poistenec by tak mal urobiť čo najskôr, aby zamestnávateľ odvádzal poistné do správnej zdravotnej poisťovne,“ upozornila Miklášová. Poistenci sú taktiež povinní oznámiť prepoistenie poskytovateľovi, s ktorým majú uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Aj v tomto prípade síce zákon neurčuje lehotu, úrad však odporúča urobiť tak čo najskôr, aby poskytovateľ fakturoval výkony do správnej poisťovne.

Povinnosti majú aj samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré od 1. januára 2011 zmenia zdravotnú poisťovňu. Sú povinní písomne vykázať zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné do 8. januára 2011 a taktiež odovzdať odpis z ročného zúčtovania poistného za predchádzajúci kalendárny rok do 30. júna 2011.

Poistenci môžu zdravotnú poisťovňu zmeniť vždy raz do roka, pričom prihlášku do novej zdravotnej poisťovne musia podať do 30. septembra. Klientom novej poisťovne sa stávajú vždy k 1. januáru nasledujúceho roka. Od 1. januára 2011 zmení zdravotnú poisťovňu na Slovensku 81 108 poistencov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM