Kristína Striešková Rôzne

Poistenci si môžu skontrolovať svoje účty

Poistenci sa môžu tomu, aby na nich poskytovatelia zdravotných služieb písali fiktívne výkony brániť aktívnou kontrolou svojho účtu poistenca.

//„Podľa zákona má každý poistenec právo požiadať svoju zdravotnú poisťovňu o výpis z účtu poistenca,“ //povedala pre TASR Alena Michalicová zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ten obsahuje informácie o zdravotnej starostlivosti, ktorú za poistenca poisťovňa uhradila, obsahuje výšku úhrady lekárovi a údaje o poskytnutých zdravotných výkonoch, liekoch, dietetických potravinách a zdravotníckych pomôckach či údaje o predpísanom poistnom.

// „O výpis z účtu poistenca je možné požiadať písomne. V zmysle platnej legislatívy je poplatok za vydanie písomného výpisu z účtu poistenca 0,66 eura. Výpis z účtu poistenca je možné získať aj bezplatne registráciou na internetovom portáli VšZP,“ //ozrejmila Michalicová. Spomedzi takmer 3,5 milióna poistencov najväčšej poisťovne vlani o výpis z účtu požiadalo 13.723 poistencov, pričom záujem o výpis rastie. V období od januára do apríla 2011 zaznamenala VšZP viac ako 7000 žiadostí o výpis z účtu poistenca.

// „Vo všeobecnosti platí, že ak poistenec zistí nezrovnalosti vo výpise z účtu, môže sa obrátiť na pobočku poisťovne. Revízni lekári na základe takéhoto podnetu môžu urobiť kontrolu u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,“ //pokračovala Michalicová. Vysvetlila, že ak sa potvrdí, že išlo o fiktívne, respektíve neoprávnene vykázanú zdravotnú starostlivosť následne sa finančné prostriedky vymáhajú od poskytovateľa. V prípade závažných porušení sa poisťovňa môže obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM