Počasie dáva miestnym vinárom zabrať: Studený máj sa pravdepodobne prejaví na kvalite
Spolu s Fedorom Malíkom a mestom organizujú súťaž Vino Terra Wag. Do 5. ročníka získali vyše 230 vzoriek zo Slovenska, Maďarska i Česka.
Roman Janoušek pri tejto príležitosti porozprával o kvalite vín z našej oblasti aj o vplyve počasia na rast viniča.
Vždy inak
Vlaňajší ročník hodnotili vinári ako pozitívny. Všetko však záleží na počasí a tým pádom je aj každý rok iný. Kým vlani Roman Janoušek spolu s kolegami zaznamenávali kvitnutie viniča už v máji, keďže bolo teplo a slnečno, tento rok sa všetko kvôli veľkej zmene v počasí o niečo oddialilo.
Teplo a slnečno
Vlani to bolo tak, že príroda bola rozkvitnutá už popredu aj oberačková kampaň začala už v auguste. To podľa vinárskeho odborníka pri takých úrodách, ako je Sauvignon býva netradičné. I tu vidieť, že každý rok je pre vinára niečím iný a špecifický. „Minulý rok bola vysoké teploty a vinič sa s tým vysporadúva veľmi ťažko i preto, že je naučený žiť a vegetovať v trochu iných podmienkach. Najlepšie dozrievanie je, keď je teplo a sucho v septembri a októbri, poprípade na začiatku novembra,“ uviedol Roman Janoušek.
Podľa šalianskeho vinárskeho odborníka je to s počasím čoraz ťažšie najmä v súvislosti s technologickými procesmi, ktoré vinári musia využívať a prispôsobovať s ohľadom na počasie. V porovnaní s vlaňajškom bol máj 2019 studený a daždivý, čo sa podľa odborníkov zrejme prejaví aj na kvalite vína. Ako prezradil vinársky odborník a garant súťaže Vino Terra Wag Šaľa, keď neprestáva dlho pršať a víno začína kvitnúť, vinári sa vtedy obávajú problémov s perenospórou. Vínna rastlina má rada slnko a teplo, to sú dôležité atribúty pre jej priaznivý vývoj.
Kvalitné vína
Dokonca aj globálne otepľovanie má veľký vplyv na kvalitu vínneho moku. Ako prezradil Roman Janoušek, veľa slnka priaznivo pôsobí na červené víno. Tiež však nie je dobré, keď sa počasie mení šokujúcou rýchlosťou zo dňa na deň, čo ťažko znášajú nielen rastliny a živočíchy, ale aj ľudia. Všetko živé má problém s rýchlou zmenou sa zosúladiť. „Globálne otepľovanie, bohužiaľ, funguje. My sa nachádzame v severnej hranici pestovania hrozna. Máme veľmi kvalitné biele, ružové i červené vína, vo výnimočných ročníkoch,“ priblížil odborník.
Nenechajte si ujsť verejnú ochutnávku vín. Uskutoční sa 12. – 13. júla 2019 od 17.00 – 22.00 hod. v šalianskom amfiteátri.
Pozrite si priložené zábery z vinárskej súťaže Vino Terra Wag Šaľa 2019.
Foto: ilustračné