Aktualizované Prokop Slováček Rôzne

Plavky rozhádali Francúzsko. Schyľuje sa k náboženskej vojne?

Plavky nazývané burkini, ktoré nosia niektoré moslimky, sa v posledných dňoch vo Francúzsku stávajú jablkom vážneho sváru.

Ilustračný obrázok k článku Plavky rozhádali Francúzsko. Schyľuje sa k náboženskej vojne?
Zdroj: internet

Najprv zakázali nosenie burkín na plážach v Cannes, potom v obci Villeneuve-Loubet na Azúrovom pobreží, v pondelok aj v korzickom meste Sisco.

Stalo sa tak po nepokojoch, ktoré sa odohrali cez víkend. V sobotu to bola potýčka turistov s moslimami. Tým sa nepáčilo, že výletníci si fotografujú ich ženy v celotelových plavkách. V nedeľu pokračoval protest viac ako 500 ľudí v meste Bastia, na juh od Sisca. Jeho účastníci žiadali potrestanie tých, ktorí sobotňajší incident spôsobili.

Ochrana oboch táborov

Plavky burkini zakrývajú celé telo vrátane hlavy s výnimkou tváre, rúk od zápästia a nôh od členka dolu. Polícia teraz dostala právo vyzvať ženy, ktoré na plážach budú v takomto odeve aby sa prezliekli, inak im hrozí pokuta.

Podľa starostu Cannes Davida Lisnarda, ktorého cituje TASR „plavky ostentatívne vyjadrujúce náboženskú príslušnosť by mohli v období, keď sú Francúzsko a jeho bohoslužobné miesta terčom teroristických útokov, predstavovať riziko ohrozenia verejného poriadku.“

Aj Lionnel Luca, primátor mesta Villeneuve-Loubet, vydal výnos, ktorý je takmer identický s názorom starostu Cannes. Do tretice, starosta Sisca Ange-Pierre Vivoni, po potýčke Korzičanov so Severoafričanmi, pre rozhlasovú stanicu France Info uviedol, že účelom zavedeného zákazu má byť zmiernenie náboženského napätia, ako aj ochrana moslimov.

Kritici však takéto opatrenie označujú za diskriminačné a domnievajú sa, že napätie medzi náboženskými skupinami by sa po jeho zavedení mohlo ešte viac vyhrotiť.

Čítajte aj: Do šiat spred stáročí sa už nezmestíme. Slovenky patria medzi najvyššie na svete

Súd: pravidlá sú viac ako náboženstvo

Podľa portálu idnes.cz tri moslimky z Francúzskeho Spolku proti islamofóbii napadli vyhlášku na súde. Podľa nich sú burkini náboženský symbol a ich zákazom je porušovaná sloboda vyznania. Podľa odporkýň je to precedens, ktorý môže viesť v budúcnosti k zákazu náboženských symbolov na verejných priestranstvách.

Sudca však dospel k názoru, vyhláška neporušuje žiadny platný zákon. Treba ju vnímať v kontexte aktuálnej situácie, výnimočného stavu a nedávnych útokov v meste Nice.

Podľa sudcu je Francúzsko je sekulárny štát (nie je viazaný žiadnou náboženskou ideológiou a súčasne zaručuje svojím občanom slobodu vyznania, pozn. red.) a pokiaľ v ňom platí nejaká vyhláška, žiadny náboženský zvyk nemôže byť dôvodom k jej nedodržiavaniu.

Portál idnes.cz pripomína, že v celom Francúzsku platí už od roku 2011 zákaz nosiť nikáby a burky, lebo platí zákon o zákaze zahaľovania tváre. Burkini nechávajú tvár voľnú, zákon sa ich teda netýka.

Ako to vidia u nás?

Zisťovali sme, aký názor má na počínanie Francúzov Islamská nadácia na Slovensku. V jej vyhlásení sa píše, že vnútorné záležitosti Francúzska sú mimo jej pôsobnosti.

„Avšak pokiaľ ide o otázku náboženských slobôd, ktorej sa venujeme, pochopiteľne zastávame skôr názor, že ide o zásah do nich. O to viac, že o prejav náboženstva, ktorý nijako nevplýva na práva druhých. Myslíme si, že forma obliekania sa je osobná vec každého človeka, nie len moslimov.“

Mohlo by vás zaujímať: Nohavičky nosili prostitútky, muži pančušky. Aká je minulosť spodnej bielizne?

Celotelové plavky burkini
3
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM