Zlatica Gregorová Samospráva

Plánované projekty v Šali pokročili: Začne sa budovať Majk i cyklotrasa

Nápady a vízie samospráv sa sústreďujú do projektov. Tie podľa možností dediny aj mestá postupne realizujú.

Ilustračný obrázok k článku Plánované projekty v Šali pokročili: Začne sa budovať Majk i cyklotrasa
Foto: Zlatica Gregorová

Aj v Šali majú hneď niekoľko plánov. Vďaka nim by si na svoje mali prísť najmenší aj mládež a staršia generácia. Čo by mohlo byť zrealizované v dohľadnej dobe?

Balík financií

Návrhy projektov, ktoré by mali byť uskutočnené, sa najprv predostrú na rokovacie stoly poslancov. Tí zvážia, či je to či ono, potrebné urobiť a je ich prioritou. Nezanedbateľnú časť hrá aj schopnosť samosprávy zohnať dostatočný balík financií, aby sa projekt vôbec mohol uskutočniť. Na to slúžia výzvy, do ktorých sa záujemcovia môžu zapojiť. I Šaľa má v talóne zopár už finančne zastrešených projektov. Čo sa v meste udeje v najbližšom období?

Historický areál

K zaujímavým patrí medzinárodný projekt Majk, kde Šaľa spolupracuje s maďarským Oroszlány. Kým u nás by mala vzniknúť replika ich historického kaštieľa, naši družobní partneri vybudujú kópiu šalianskeho renesančného kaštieľa. Nachádzať sa bude v areáli zimného štadióna. „V Maďarsku postavia dve detské ihriská, ktoré budú pripomínať históriu mesta. Budú aj s popisom, aby to bolo aj náučné. V súčasnosti sme v stave, že sú podpísané všetky zmluvy a v týchto dňoch čakáme záverečné vyjadrenie z riadiaceho orgánu, na základe toho vyhlásime verejné obstarávanie a postavíme ihrisko,“ informuje primátor Mesta Šaľa Jozef Belický. Ako primátor dodal, na veľkoplošné ihrisko mesto počíta s nákladmi v sume 250 000 eur.

Ďalším projektom v Šali je Multifunkčné ihrisko na ulici 8. mája. Ako primátor Jozef Belický povedal, získané finančné prostriedky nie sú postačujúce, mesto však potrebnú sumu doloží, aby sa mohlo vybudovať. Predpokladaný termín jeho vzniku je leto 2018.

Oprava strechy

Šalianska radnica plánuje aj rekonštrukciu strechy telocvične na Hollého ulici. Tá je potrebná kvôli opakovaným nehodám, ktoré vznikli vďaka prieniku dažďovej vody do budovy. „Je to posledná časť strechy a som veľmi rád, že sme na opravu získali dotáciu 40 000 eur z celkového rozpočtu 52 000 eur,“ uviedol Jozef Belický.

Očakávaná cyklotrasa

Obyvatelia mesta sa už nemôžu dočkať, kedy naplno vyrazia na bicykloch za zamestnaním. Aktuálne informácie o projekte „Cyklotrasa za zamestnaním do priemyselného areálu“ priblížil Jozef Belický. „V projekte cyklotrasy sme tesne pred ukončením verejného obstarávania, to znamená, že čaká nás tento týždeň alebo budúci týždeň ukončenie verejného obstarávania, potom ide posledná kontrola VO a začneme odovzdávať stavenisko a začneme realizovať dielo,“ dodal na záver primátor Jozef Belický.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM