Zlatica Gregorová Správy

Patálie so šalianskym obchvatom: Plánovanú výstavbu zdržiavajú odvolania

Komplikovaná situácia s projektom ,,Cesta I/75 Šaľa – obchvat" stále nemá jasný koniec. Na to, aby sa mohlo začať, je nutné vybaviť povolenia.

Ilustračný obrázok k článku Patálie so šalianskym obchvatom: Plánovanú výstavbu zdržiavajú odvolania
Foto: Zlatica Gregorová

O reálne vybudovanie diela sa už dlhšiu dobu snaží Mesto Šaľa i Slovenská správa ciest (SSC). Na stavbu už síce získali potrebné povolenia, začať sa však stále nemôže.

Odvolania

Napriek tomu, že Okresný úrad v Nitre, odbor cestnej dopravy a pozemnej komunikácie vydal stavebné povolenie, odvolalo sa proti nemu Združenie domových samospráv z Bratislavy a aj obyvateľ Kráľovej nad Váhom. S realizáciou výstavby to teda opäť niekde viazne. Keďže Slovenská správa ciest plánuje obchvat vybudovať po rokoch protestov a nádejí Šaľanov, situácia by sa mala čo najskôr vyvíjať iným smerom.

Odvolanie proti rozhodnutiu sa týka Okresného úradu Nitra. Práve tam sme adresovali otázku, čo ďalej v tejto situácii podniknú.

Stanovisko OÚ Nitra

„Oznamujem vám, že Okresný úrad Nitra, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií vydal stavebné povolenie pre stavbu: „Cesta I/75 Šaľa – obchvat“ dňa 19.12.2019. Voči predmetnému stavebnému povoleniu podali v zákonom stanovenej lehote odvolanie Združenie domových samospráv, Bratislava a obyvateľ z Kráľovej nad Váhom. Odvolanie účastníkov konania voči stavebnému povoleniu bolo zaslané verejnou vyhláškou na vyjadrenie podľa ustanovenia § 56 správneho poriadku všetkým účastníkom konania na vyjadrenie,“ informoval nás vedúci Odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácií v OÚ Nitra Karol Slávik.

Podľa vedúceho uvedeného odboru „obaja účastníci konania neboli účastníkmi v procese „EIA“ v zmysle vyjadrenia Ministerstva životného prostredia a tiež boli vylúčení z územného konania. Tunajší úrad oboch vylúčil zo stavebného konania.“ Ako pre náš portál uviedol Karol Slávik, následne sa obaja účastníci odvolali voči rozhodnutiam o vylúčení zo stavebného konania.

Odvolacie konanie

Ako to teda v súčasnosti s budovaním šalianskeho obchvatu vyzerá, sme sa opýtali priamo SSC.

Slovenskej správe ciest  bolo doručené oznámenie o odvolaní „ZDS“ (,,Združenie domových samospráv"). Podané odvolanie má vplyv na získanie právoplatnosti stavebného povolenia. Bez právoplatného stavebného povolenia nie je možné začať stavbu. Odvolanie bude riešené v odvolacom konaní,“ priblížila hovorkyňa SSC Lucia Karelová.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM