Zlatica Gregorová Samospráva

OZ Vitis aktuálne ponúka zaujímavé výzvy: Podporia turistiku aj cyklotrasy

V Nitrianskom kraji je viacero združení, ktoré umožňujú rozvoj miest a obcí v rôznych oblastiach. Môžu pomáhať aj vďaka finančným príspevkom.

Ilustračný obrázok k článku OZ Vitis aktuálne ponúka zaujímavé výzvy: Podporia turistiku aj cyklotrasy
Foto: Zlatica Gregorová

OZ Vitis združuje okrem nitrianskych dedín aj zástupcov okresu Šaľa a to: Močenok, Hájske, Horná Kráľová a Trnovec nad Váhom. Keďže sú členmi tohto združenia i na nich sa vzťahujú výzvy, ktoré ich môžu posunúť ďalej. Miestna akčná skupina Vitis získala na obdobie 2014 – 2020 finančný balík vo výške 1 008 298,09 eur. Ten je súčasťou programu *Rozvoja vidieka SR". „Na základe schváleného príspevku bude možné realizovať viacero rozvojových  projektov obcí, podnikateľov ako aj tretieho sektora, ktoré budú smerovať ku skvalitneniu života občanov,“ uvádza OZ Vitis.

Dve výzvy

Začiatkom roka 2018 sa zišli starostovia členských obcí, aby sa oboznámili s harmonogramom výziev, do ktorých sa môžu zapojiť. Financie môžu získať po vypracovaní šikovného projektu, ktorý pomôže k rozvoju danej obce. V najbližšom časovom horizonte je možné uchádzať sa o finančný príspevok „Podpora na investície do rekreačnej infraštruktúry, turistických informácií a do turistickej infraštruktúry malých rozmerov na verejné využitie“.

Prilákajú turistov

Ako informujú z OZ Vitis, patria tu rôzne projekty, ktorých cieľom je vytvorenie, obnova, udržiavanie alebo skvalitňovanie zaujímavých objektov, ktoré prilákajú návštevníkov alebo turistov do dediny či jej okolia. Záujemcovia sa v tejto výzve môžu uchádzať o prostriedky na zriadenie múzeí či galérií, informačných turistických tabúľ, kioskov a pod. Cieľom projektu môže byť aj budovanie alebo rekonštrukcia náučných či cykloturistických chodníkov aj ich napojenie na náučné chodníky. Podľa OZ Vitis sa to týka aj doplňujúcich prvkov ako napr.: vybudovanie prístreškov, stojanov na bicykle, cykloturistické značenie ale aj výstavba vyhliadkových veží.

Rozdajú tisíce

Z balíka financií v rámci výzvy združenie vyberie najlepšie projekty. Dobudovanie a skvalitnenie verejnej infraštruktúry a turistických atrakcií je určené obciam a bude podporené sumou od 5 000 – 18 000 eur. Rozvoj informovanosti o MR Vitis je určené občianskym združeniam a podporia ich čiastkou od 3 000 – 25 000 eur a na Rozvoj infraštruktúry športu a rekreácie dajú vybranej neziskovej organizácii 5 000 – 15 000 eur. Výzva začína v januári 2019 a potrvá do januára 2020.

Dopravné spojenia

Druhou aktuálnou výzvou, do ktorej je možné sa zapojiť, je Dopravné prepojenie a dostupnosť sídiel v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Tu sa môžu záujemcovia z členov združenia uchádzať o finančné prostriedky, týkajúce sa zastávok, parkovísk, staníc od ich vybudovania až po opravy. Ako informujú z OZ Vitis, patria tu aj výstavby cyklotrás, ktoré zabezpečia dopravu občanov do práce a z nej alebo aj k staniciam či zastávkam ako aj doplnková cykloinfraštruktúra s odpočívadlami alebo chránenými parkoviskami pre bicykle.

Strojcovia dobrých projektov sa môžu tešiť na finančné príspevky od 5000 do 35 000 eur. Hlásiť sa môžete vo februári 2019. OZ Vitis vyberie tie najlepšie projekty, ktoré pomôžu ich navrhovateľom pri realizácii.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM