Zlatica Gregorová Rôzne

OZ Šaľa, Tvoje mesto robí rôzne aktivity: Prečítajte si, čím sa zaoberali vlani

Spolkov a združení je v meste dosť. Niektoré pomáhajú rozvíjať výhradne kultúrnu, spoločenskú alebo športovú činnosť v meste.

Ilustračný obrázok k článku OZ Šaľa, Tvoje mesto robí rôzne aktivity: Prečítajte si, čím sa zaoberali vlani
Foto: Zlatica Gregorová

Spolky a združenia sa teda venujú tej sfére, ktorá je pre nich prioritnou. Svoju činnosť tu vykonávajú aj členovia OZ Šaľa – Tvoje mesto, ktorí sa venujú viacerým oblastiam. Organizujú kultúrne akcie, spolupracujú s mestom a ďalšími združeniami, s OZ Petra Bošňáka pravidelne pomáhajú s EKO aktivitami. Čo sa im vlani podarilo uskutočniť? O tom nám porozprával predseda združenia Róbert Andráši.

Spolupráca s ďalšími

„Na jar sme začali s upratovaním brehov Váhu, okolia násypov a medzihrádzového priestoru. V roku 2017 sa dalo začať so zbieraním odpadu v prvej polovici marca, takže 21. apríla 2017 na Deň Zeme, ktorý pripadol presne na sobotu sme mali na jar vyvrcholenie vyčistenia Brehov Váhu a po práci sme si dali Guláš v OZ miniBODKA. Brigády sme mali každú sobotu v tieto dva mesiace a na niektorých miestach bolo také množstvo odpadu, že sme viackrát požiadali mesto o pristavenie špeciálneho kontajneru na presne určené miesta na Váhu, aby sme ho mali blízko,“ uviedol Róbert Andráši.

Upratujú aj blšákujú

Členom združenia záleží na vzhľade mesta Šaľa, preto sa do brigád púšťajú i po skončení leta. Čistia parky, osádzajú lavičky. Keďže aj návštevníci mesta po sebe nechávajú nechcené suveníry, tak čistia, čo sa dá. „V jesennom upratovaní brehov Váhu išlo hlavne o upratovanie po dovolenkároch, ktorý táborili na brehoch Váhu a nechali po sebe kopy odpadkov. Boli tam ale aj viaceré čierne skládky s nábytkom,“ informuje predseda Róbert Andráši. Začali aj s organizáciou blšákov. „Najzaujímavejším bol blšák, keď sme zavolali aj zverolekár p. Szatmáryho a očkoval psov priamo pred MsÚ na blšáku. Každý zaočkovaný pes dostal aj salámu pre psov a sáčky na psie exkrementy,“ uviedol Róbert Andráši.

Tradičné akcie

Každoročne majú aj svoje tradičné akcie ako je Súťaž o najkrajšiu predzáhradku a záhradku, či Sídliskovicu 2017 s programom pre rodiny s deťmi a aj oceňovali tých, ktorí významne prispeli svojou aktivitou. Aktívne sa priatelia i s obyvateľmi Oroszlány a vzájomne sa navštevujú. A cudzia im nie je ani pomoc druhým. „V sociálnej oblasti sme od začiatku roka až po koniec roka priebežne pomáhali rodinám v núdzi potravinovou pomocou, hygienickou pomocou, domácimi spotrebičmi, nábytkom, ale aj finančne. Pomohli sme stovkám občanov v okrese Šaľa vďaka štedrým sponzorom. V sociálnej oblasti spolupracovali so sociálnymi pracovníkmi v jednotlivých obciach. Spolupracovali sme s OZ CIVIS a OZ mini BODKA a pomáhali sme aj Janke Zlatej so Šalianskym anjelom, ktorého sme aj tento rok doručovali rodinám v núdzi. Aj tento rok to bola pomoc nielen pre rodiny s deťmi, ale aj pre seniorov,“povedal predseda združenia a zároveň mestský aj krajský poslanec Róbert Andráši.

Spolu s Pohybovou školu PAD zorganizovali 0. benefičný koncert, z ktorého viac ako tisíceurový výťažok potom boli odovzdať bývalému hasičovi Danielovi Vyslúžilovi. A tento rok už aktívne pokračujú vo svojej naplánovanej činnosti opäť. Pridáte sa k nim?

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM