Zlatica Gregorová Správy

Ostrihajte si prečnievajúce konáre: Ohrozujú bezpečnosť distribúcie elektriny

Každý vlastník nehnuteľnosti v meste, ale i v obci by mal mať na zreteli i prípadné úkony, ktoré sú potrebné pre bezpečnosť jeho samotného i jeho okolia.

Ilustračný obrázok k článku Ostrihajte si prečnievajúce konáre: Ohrozujú bezpečnosť distribúcie elektriny
Zdroj: TASR

S tým súvisí i priebežné sledovanie toho, či konáre jeho stromov nezasahujú do elektrického vedenia. Vyhnete sa tak možným komplikáciám.

V týchto dňoch Západoslovenská distribučná, a. s. vyzýva všetkých vlastníkov, nájomcov, alebo správcov nehnuteľností, aby odstránili stromy a iné porasty, ktoré ohrozujú bezpečnosť a spoľahlivosť distribúcie elektrickej energie. Týmto spôsobom sa môže jej prevádzke zabráni. A to kvôli spomínaným porastom, ktoré do nej zasahujú, informuje webová stránka mesta Šaľa.

Listnaté dreviny sa môžu orezávať vo vegetačnom období, ktoré začína 1. apríla a končí sa 30. septembra. Ak chcete dreviny úplne odstrániť, to je možné urobiť i mimo tohto vegetačného obdobia. Samozrejmé je odpratanie orezaných konárov a vyrúbaných drevín.

„Západoslovenská distribučná spoločnosť zároveň upozorňuje, že povinnosťou každého majiteľa domu, či prevádzky je udržiavanie maximálnej výšky stromov a kríkov v ochrannom pásme vedení a pod vedením do výšky najviac 3 m od zeme. Zároveň je potrebné udržiavať bezlesie v šírke 4 m  po oboch stranách elektrického vedenia.“ Vegetáciu s výškou nad 3 metre je potrebné upraviť.

O nevyhnutné vypnutie vedenia z bezpečnostných dôvodov pre prípad výrubu a orezu porastov je nutné požiadať v lehote min. 25 dní pred plánovanou realizáciou práce na Západoslovenská distribučná, a.s. Tel. č. 031/770 464 – Juraj Barczi.

Foto:ilustračné

Zdroj: Mesto Šaľa
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM