Zlatica Gregorová Samospráva

Opäť si môžete chystať projekty: V hre sú desiatky tisíc eur!

Združenie zoskupuje vidiek Nitrianskeho kraja. Ešte vlani dostali veľkú finančnú podporu, ktorú rozdelia.

Ilustračný obrázok k článku Opäť si môžete chystať projekty: V hre sú desiatky tisíc eur!
Foto: Zlatica Gregorová

Vďaka tomu, že sa OZ Vitis zapojilo do výzvy Podpora na miestny rozvoj v rámci iniciatívy LEADER, získalo pre svojich členov miliónovú finančnú injekciu – 1 008 298,09 eur. Už ako názov výzvy napovedá, peniaze sa rozdelia výlučne na rozvíjanie miest aj dedín. A patria tu aj šalianske dediny, ktoré si prilepšia. Členmi OZ Vitis je Báb, Lehota, Jarok, Lužianky, Rumanová, Veľké Zálužie a Rišňovce. Okres Šaľa zastupuje Močenok, Hájske, Horná Kráľová a Trnovec nad Váhom. Každý z členov má možnosť získať kus finančného koláča.

Vďaka spolupráci

Ako uvádzajú členovia OZ Vitis, hlavným dôvodom pre ich vznik bola pomoc viacerým členom naraz. „Predstavitelia obcí, ako hlavní aktéri rozvoja si plne uvedomili, že obce dokážu viacej podporiť región, len keď budú spolupracovať. Tak vznikol najskôr mikroregión, ktorý sa neskôr pretransformoval do verejno-súkromného partnerstva. Partnerstvo už ako zástupca všetkých sektorov z územia začalo svoju činnosť ku koncu roku 2011.“

Momentálne sa blíži čas na podporu ďalších projektov. Žiadosti o Nenávratný finančný príspevok sú súčasťou Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020. Časové rozpätie je jún 2018 až marec 2020.

Rozvoj vidieka

Ako OZ Vitis zverejnil, ide o niekoľkomesačnú výzvu Podpora na investície do vytvárania, zlepšovania alebo rozširovania miestnych základných služieb pre vidiecke obyvateľstvo vrátane voľného času a kultúry a súvisiacej infraštruktúry. V rámci nej by mohli samosprávy mohli získať „investície do voľného času vrátane príslušnej infraštruktúry – napr. výstavba/ rekonštrukcia /modernizácia športovísk a detských ihrísk, amfiteátrov, investície do rekonštrukcie nevyužívaných objektov v obci pre komunitnú /spolkovú činnosť vrátane rekonštrukcie existujúcich kultúrnych domov.“ Žiadateľom by pomohli dotácie na vytvorenie či modernizáciu relaxačných miest, čím by obyvateľom prispeli ku komfortnejšiemu tráveniu voľných chvíľ.

Aj na čierne skládky

Ak žiadatelia uspejú, môžu získať financie od 10 000 do 20 000 eur na rozvoj podnikania. Ak členské obce budú chcieť vybudovať nové, pristavovať, prestavovať, rekonštruovať a modernizovať existujúce domovy smútku vrátane ich okolia, môžu získať dotáciu. Od 5 000 do 38 000 eur na dobudovanie a skvalitnenie verejnej infraštruktúry a turistických atraktivít, investície spojené s odstraňovaním malých tzv. divokých skládok odpadov resp. opusteného odpadu, do 3 000 do 20 000 eur by mohli získať na likvidáciu čiernych skládok či rekonštrukcie nevyužívaných objektov v obci pre podnikateľskú činnosť alebo aj výstavba/rekon­štrukcia tržníc pre podporu predaja miestnych produktov. A vďaka šikovnému projektu by členovia OZ Vitis mohli v tejto výzve dostať od 5 000 do 20 000 eur na rozvoj infraštruktúry športu a rekreácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM