Zlatica Gregorová Samospráva

Opäť ožije šaliansky trh: Mesto zrenovovalo predajné stánky

V tržnici vybudovali nájomné byty a ostali po nej len kovoví pamätníci. Zničené pulty bez striech a napadnuté koróziou strašili pri vstupe do mesta.

Ilustračný obrázok k článku Opäť ožije šaliansky trh: Mesto zrenovovalo predajné stánky
Zdroj: Mesto Šaľa

Miesta nákupov aj stretnutí

V každej dobrej dedine, či v meste je miesto, kde sa dá nakúpiť takmer všetko. Klasické trhové stánky, celoročne slúžiace na predaj všeličoho i stretanie sa s priateľmi. Každá sezóna v roku má ten svoj ťahúň a tak si zjari môžete na miestnom trhovisku zadovážiť jarný šalát, či cibuľku, pred letom si vyberiete zo zeleninových sadeníc a kvetov, v lete tu nájdete tie naj šťavnaté melóny, uhorky papriky a jesennou vychytávkou sú zas liečivé bylinky aj medy. No a pred Vianocami už gazdinky dychtivo vyčkávajú na to, kedy budú v obehu tie naj vlašské orechy, či mak. Vždy to na týchto miestach dýcha čarom. Občas sú stánky plné, občas osirejú. Okrem nich bývajú aj obľúbené jesenné alebo vianočné trhy, tie sú však väčšinou v centre miest a dedín aj s kultúrnym programom. To všetko je pokračovaním dávnych historických obyčajov.

Šaľa bola trhovým mestečkom už dávno. História organizovania trhov pretrvala až do súčasnosti. Takéto miesto sa nachádza pri vstupe do mesta, pri bývalej tržnici. Predajné stoly, stojace vonku, sa však časom značne poškodili. A pomohli k tomu aj nevychovaní občania.

Budú slúžiť ďalej

Mesto Šaľa sa teda rozhodlo stánkom opäť prinavrátiť život, aby ich predajcovia ponúkali ten naj tovar. „Niektoré mali zničené poličky či odlomené dvierka. Vynovené stánky budú vybavené už aj so zámkom. Okrem toho dostali stánky nový náter a zničené časti sa opravili. Strieška bude predajcov chrániť pred slnkom i dažďom. Mesto osadilo prvých osem stánkov v týchto dňoch. Po úprave terénu tu pribudne ďalších osem vynovených stolov. Aj predajné stánky malej večianskej tržnice pri budove COV vyzerajú kultúrnejšie, mesto ich vynovilo ešte v máji 2016,“ vyhlásila hovorkyňa Mesta Šaľa, Erika Kollerová. Už na jar by to tu mohlo ožiť predajom, vravou a možno aj, ako sa im kedysi milo hovorilo – trhovými predajkyňami „kofami“.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM