Zlatica Gregorová Samospráva

Onedlho odštartujú práce na lesoparku: Začnú od mosta a bude to stáť za to!

Nápad šalianskych aktivistov z OZ Petra Bošňáka naberá čoraz reálnejšie kontúry. Ich návrhom bolo využitie plochy blízko Váhu a mesto už ide na to.

Ilustračný obrázok k článku Onedlho odštartujú práce na lesoparku: Začnú od mosta a bude to stáť za to!
Foto: Zlatica Gregorová

Znovuoživenie priestranstva pri vode iste poteší mnohých obyvateľov mesta. Pamätníkom pripomenie staré časy a mladšia generácia bude bohatšia o nové možnosti hier a relaxu. Tak, ako kedysi i v budúcnosti by tu mohla podľa aktuálnych zámerov vzniknúť zaujímavá multizóna, kde návštevník nájde rôzne hracie prvky vhodné na šport, ihriská pre deti aj možnosti posedieť si na lavičke.

S mestom

Ako nás v súvislosti s plánmi informovala predsedkyňa OZ Petra Bošňáka a zároveň mestská poslankyňa Gabriela Lacková, s vedením mesta našli spoločnú reč a po pozitívnej odozve im bude nápomocné, dokonca areál spríjemnia spoločnými silami.

Staré mapy

Už v auguste minulého roka šalianski poslanci dostali o zámere revitalizácie lesoparku detailnejšie informácie a zámer schválili. Mesto Šaľa odvtedy stihlo už aj uzatvoriť Nájomnú zmluvu s Pozemkovým spoločenstvom Urbariát Šaľa, ktorý pozemky vlastní. Vhod im prídu aj staré mapy, ktoré približujú areál spred rokov.

Najprv by sa, podľa Gabriely Lackovej, malo vyčistiť priestranstvo budúceho lesoparku. Teda odstránia sa premnožené a prerastené stromy, kríky a dreviny a aj vyčistia betónové chodníky. Jednoducho, aby všetko bolo prichystané na ďalšie práce.

Bez obáv

Prvé aktivity by sa mali začať 6. augusta 2018 a to od mosta až po časť Školskej. „Odstránia sa náletové, vysušené a chorobami napadnuté stromy. Zdravé stromy tak získajú väčší priestor na svoj vegetačný rast a tým docielime, aby sa tu vytvoril prímestský rekreačný les. Chceme, aby sa ľudia nebáli vôjsť do lesa, ale aby sa sme bez obáv a s radosťou chodili prechádzať aj s malými deťmi,“ priblížila referentka životného prostredia na MsÚ v Šali, Gabriela Braníková na sala.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM