Zlatica Gregorová Samospráva

Ohľadom obchvatu plánujú zmeny: Čoho sa budú týkať?

Slovenská správa ciest zverejnila oznam, že stavba Cesta 1/75 Šaľa bude o niečo iná, ako sa pôvodne plánovalo. Môžete sa na to pozrieť aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Ohľadom obchvatu plánujú zmeny: Čoho sa budú týkať?
Foto: Zlatica Gregorová

Podľa informačného dokumentu sa zmeny budú diať kvôli predpokladanému zaťaženiu dopravy po výstavbe šalianskeho obchvatu a teda je potrebné ich zapracovať do plánov. Podľa dostupných informácií sa pri meste Šaľa počíta s vybudovaním jej obchvatu ako aj s novým premostením rieky Váh.

Nové podoby križovatiek

Zmeny budú napríklad „v objektoch križovatiek.“ A to najmä, čo sa ich vzhľadu týka. Križovatka „Kráľová nad Váhom“ by sa mala podľa nového zmeniť z odsadenej križovatky na veľkú okružnú križovatku a križovatka „Dlhá nad Váhom“ by sa mala z pôvodnej priesečnej križovatky stať veľkou okružnou križovatkou. Zatiaľ čo križovatka privádzača s cestou II/573 mala byť malou okružnou križovatkou, podľa nového plánu by mala mať tvar stykovej križovatky. Obe križovatky „Duslo“ aj Trnovec nad Váhom sa z priesečnej križovatky zmenia na veľké okružné križovatky. Taktiež Hornojatovská križovatka zmení svoj status z odsadenej križovatky na priesečnú. Zmeny tvaru križovatiek boli navrhnuté na základe kapacitných výpočtov pre očakávané výhľadové dopravné zaťaženie.

K ďalším predpokladaným zvratom by malo dôjsť v oblasti preložiek ciest a rekonštrukcií. Tú ministerstvo predkladá na základe geodetického zamerania. Ďalšie plány sa dotýkajú inžinierskych sietí. Pred akoukoľvek výstavbou je totiž nutné, všetky siete dôkladne vyznačiť, aby sa stavebnými prácami nenarušili. Miesta inžinierskych sietí a ich preložiek sú po novom navrhnuté takto: „Preložka výtlačného vodovodu Galanta – Šaľa, Úprava výtlačného vodovodu Šaľa – Močenok, Úprava potrubia Dusla, Úprava tlakovej kanalizácie Dlhá nad Váhom – Veča, Úprava tlakovej kanalizácie Močenok – Šaľa – Veča, Úprava tlakovej kanalizácie Trnovec nad Váhom, Úprava potrubí Dusla ako aj Úprava ZP Šaľa – Kolárovo v k.ú. Kráľová n/V,“ informuje dokument technického riešenia stavebných objektov. o plánovaných zmenách.

Nemenej dôležitým bodom vo výstavbe obchvatu je aj miera hluku dotknutých obyvateľov. Povedľa ciest by mali byť vybudované protihlukové bariéry, ktoré znížia akýkoľvek zvuk. Počíta sa s ich vybudovaním v Dlhej nad Váhom, Kráľovej nad Váhom, Vo Veči, Trnovci nad Váhom aj na šalianskom privádzači.

Archeologické náleziská

Oblasť nášho okresu je bohatá na archeologické náleziská. Opäť z dôvodu výstavby je nutné ich ochrániť riadnym vyznačením. „Na navrhovanej trase cesty I/75 Šaľa – Obchvat sa nachádzajú tieto archeologické lokality: Panské v Dlhej nad Váhom, Makša, Baránok, Franková, Agačárňa v Šali – Veči a pohrebisko Horný Jatov v Trnovci nad Váhom."

Ako informuje sala.sk, „uvedené zmeny sú verejnosti prístupné aj na referáte ŽP OSaKČ Mestského úradu v Šali, dočasné pracovisko v Dome kultúry Šaľa, vchod B, 2. poschodie, č. dv. 223 v čase úradných hodín.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM