Zlatica Gregorová Kultúra

Odštartoval 48. ročník Zlatej priadky: Predstaví sa 14 detských divadelných súborov

Mladí divadelníci z celého Slovenska sa schádzajú v týchto dňoch v Šali. Dôvodom je celoštátna postupová súťaž a prehliadka detskej tvorivosti.

Ilustračný obrázok k článku Odštartoval 48. ročník Zlatej priadky: Predstaví sa 14 detských divadelných súborov
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Celkovo tu bude až do nedele 26. mája súťažiť 14 detských divadelných súborov so svojimi najúspešnejšími inscenáciami.

Festivalová zvučka aj denník

Na podujatie pred Domom kultúry v Šali budú upozorňovať veľkorozmerné pútače, ktoré namaľujú deti. Tie sa okrem účinkovania na súťaži budú zapájať do rôznych aktivít.

Pri otvorení a závere podujatia deti naživo zahrajú festivalovú zvučku, budú tiež moderovať celý priebeh súťaže a prehliadky. Každý deň popoludní sa budú stretávať aj deti z Fóra Zlatej priadky, ktoré tvoria detskú porotu a navrhujú Cenu detskej poroty. Festivalový denník Zlatej priadky s názvom Listy detskej Tálie bude každý deň uverejňovať postrehy a hodnotenia nielen odbornej poroty, ale aj hodnotenia detí z Fóra Zlatej priadky a návštevníkov súťaže a prehliadky,“ uviedla Alexandra Štefková z Národného osvetového centra (NOC).

Hodnotiace semináre

Zlatá priadka ponúkne rôzne aktivity aj vedúcim a režisérom súborov, seminaristom a lektorom. Tí sa môžu zúčastniť na každodenných rozborových a hodnotiacich seminároch s odbornou porotou. Pripravený je aj workshop divadelnej scénografie pod vedením Michala Lošonského. Na deti z účinkujúcich divadelných súborov čaká bohatý divadelný program, ktorého súčasťou budú nielen predstavenia, ale aj tvorivé dielne.

Tisícka detí

Celoštátnemu kolu Zlatej priadky predchádzali krajské kolá. Od 20. marca do 16. apríla cez ne prešlo viac ako 70 súborov, v ktorých účinkovalo približne 1000 detí. Ich vystúpenia sledovalo vyše 3000 divákov a tvorivú činnosť hodnotilo 25 odborných porotcov. Na ôsmich krajských prehliadkach sa stretli súbory, v ktorých sa divadlo hrané deťmi už roky realizuje na špičkovej úrovni, spolu s tými, ktoré iba začínajú.

Vyhlasovateľmi súťaže sú NOC a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Hlavným organizátorom je Mestské kultúrne stredisko v Šali.

Vo Fotogalérii uvidíte zábery z vlaňajšieho sprievodného podujatia v rámci Zlatej priadky.

Foto: ilustračné

Divadlo spojili s ručnou tvorivosťou: Umelkyne predvádzali svoj kumšt, FOTO
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM