Zlatica Gregorová Samospráva

Odpadom zahltená Dolná ulica v Šali: Separovanie stále nie je samozrejmé

Ani po odstraňovaní čiernych skládok to nevyzerá v meste, ako by malo. Mnohým ľuďom triedenie odpadu nič nehovorí.

Ilustračný obrázok k článku Odpadom zahltená Dolná ulica v Šali: Separovanie stále nie je samozrejmé
Foto: Zlatica Gregorová

Nadmerné množstvá odpadu počas sviatkov boli zaťažkávajúcou skúškou. Mesto aj vývozcovia sa však s novým spôsobom zberu stále iba zoznamujú. Separovanie by však malo byť zrejmé každému občanovi a to už dlhšiu dobu.

Ochrana prírody

Chrániť prírodu a životné prostredie býva najmä v súčasnosti prioritou miest aj dedín. V Šali majú občania k dispozícii žlté kontajnery slúžiace na odovzdávanie plastov, čierne nádoby na zmesový komunálny odpad, zelené kontajnery na sklo a modré na papier. Každej z nich podľa farby prináleží iba určený obsah a nie je žiadúce, aby sa do ich útrob dostalo niečo iné.

Prečo separovať?

Časť Šaľanov v týchto dňoch vyjadrila svoje rozhorčenie nad tým, ako to vyzerá na Dolnej ulici. Svedkovia informovali, že zberné auto údajne zobralo separovaný odpad do jednej zmesi, bez jeho roztriedenia. Otázkou bolo, načo potom triediť odpad, keď nakoniec skončí v jednej zberačskej nádobe?

Opýtali sme sa referentky životného prostredia na MsÚ Šaľa Edity Haládikovej, prečo sa tak deje a čo sa s tým dá robiť. O Dolnej ulici je dobre informovaná, mesto ju pokladá za veľmi problematickú a plánuje ju pravidelne monitorovať. Odpad v tejto časti mesta totiž vysypujú nielen jej obyvatelia, ale často aj inde žijúci občania.

Sype, kto chce

Podľa referentky MsÚ je v tejto časti Šale obrovský neporiadok. Avšak, Edita Haládiková si myslí, že je to vraj len čiastočne vizitka tunajších obyvateľov. „ Veľakrát sa od občanov v ulici dozviem, že sa tu pristavujú rôzne autá a vykladajú množstvo odpadu,“ zdôraznila Edita Haládiková.

Čo sa týka zbernej spoločnosti a vývozu separovaného odpadu platia isté pravidlá. V prípade, že pri vývoze pracovníci zberu zistia znečistenie nádoby nežiadúcim odpadom, neoddeľujú ho, ale vysypú ho do netriedenej časti a tak ho vyvezú. „Znečistený odpad musia zobrať ako zmesný,“ uviedla Edita Haládiková.

Zabránili neporiadku

Zo spoločnosti Envi – Geos Nitra, ktorá spomínaný odpad vyváža prostredníctvom pobočky v Šali koordinátor dopravy a údržby pre mesto Šaľa Patrik Rehák potvrdil, že ich pracovníci na Dolnej ulici vyviezli odpad plastov v pondelok 7. januára 2019, pretože bol znečistený a zobrali ho, aby na mieste nezostal neporiadok. V utorok 8. januára 2019 bude v meste prebiehať odvoz papiera podľa harmonogramu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM