Peter Štrbo Rôzne

Od petrolejky k elektrine, alebo ako sa elektrifikovala Šaľa

Ubehlo už 135 rokov, čo sa v Šali zriadilo prvé verejné osvetlenie. Po 1. svetovej vojne sme v meste stále svietili petrolejovými lampami. Najväčší rozmach elektrifikácie prišiel po roku 1923, keď začal elektrickú energiu vyrábať mlyn na Kráľovskej u

Zriadiť v Šali verejné osvetlenie sa obec rozhodla v roku 1877. Boli to petrolejové lampy umiestnené na drevených stĺpoch. Pôvodne ich bolo desať a boli rozmiestnené na Hlavnej ulici a na križovatkách ulíc. Svietilo sa len počas zimných mesiacov, obec zamestnávala dvoch zriadencov. Títo mali povinnosť ráno lampy zhasnúť, vyčistiť ich, naplniť petrolejom a večer ich opäť zažať. Za túto prácu dostal zriadenec mesačne 250 Kč. Zaujímavé je, že lampy dodávali priamo obyvatelia Šale a petrolej zabezpečovala obec. Napriek žiadostiam Šaľanov o ich rozšírenie bol v obci rovnaký počet lámp aj na konci 1. svetovej vojny. Až v roku 1921 pribudlo 14 nových lámp, stále ešte petrolejových.

[color=#cc0000]­[size=14]Problém bol rovnaký ako v súčasnosti – financie[/size][/co­lor]

Už pred 1.svetovou vojnou boli v Šali snahy vybudovať elektrické verejné osvetlenie. Energetický závod v Hlohovci v spolupráci s budapeštianskou firmou Singer a spol. ponúkli obci zriadenie takéhoto osvetlenia, cena však bola privysoká. Zaplatiť 40-tisíc korún za zriadenie osvetlenia bolo pre obec neprijateľné, z modernizácie teda nebolo nič. Táto situácia pretrvávala až do roku 1923.

Situácia sa zmenila vybudovaním umelého valcového mlyna s elektrárňou. Ten bol postavený v roku 1914 a postupne vytlačil tradičné vodné mlyny na Váhu. Mlyn s elektrárňou bol najmodernejším podnikom v širokom okolí, elektráreň zabezpečovala elektrinu pre Šaľu i Veču. Elektrickú energiu začal vyrábať v roku 1923, vedúcim elektrárne bol Ladislav Bordács.

Na základe koncesionárskej zmluvy bolo petrolejové osvetlenie nahradené elektrickým. Obec hradila časť investícií. Žiaroviek bolo 75, tri veľké žiarovky boli na Námestí Sv.Trojice, 40 žiaroviek bolo nočných, 32 obyčajných. Práce trvali až do roku 1927. Mesto hradilo elektrárni ročne 10-tisíc korún s tým, že do polnoci svietili všetky žiarovky, od polnoci iba polovica. Už vtedy existoval úsporný režim verejného osvetlenia.

[color=#cc0000]­[size=14]Záujem Šaľanov o elektrinu bol obrovský[/size][/co­lor]

Umelý valcový mlyn s elektrárňou, účastinná spoločnosť v Šali vedená Ing. Jozefom Voglom uzavrela zmluvu na elektrifikáciu obce na základe uznesenia obecného zastupiteľstva z roku 1922. Dopyt po elektrine bol veľký. Obyvatelia žiadali elektrické osvetlenie do ďalších ulíc, postupne sa elektrifikovali aj domácnosti, kapacitne už elektráreň na Kráľovskej nestačila kryť požiadavky obce, preto od roku 1925 prevzala ďalšiu elektrifikáciu v Šali trnavská elektrická spoločnosť. Mlyn ani elektráreň dnes už neexistujú, zostali po nich iba historické fotografie.

A aký je dnešok? V súčasnosti má mesto 1732 svetelných zdrojov /lámp/ na 1652 stožiaroch /údaj je z roku 2008, teraz ich je už o niečo viac/, **v rozpočte na rok 2012 predstavuje náklady na energiu až 200-tisíc eur **a údržba verejného osvetlenia stojí ďalších 115-tisíc eur. Od prvého zámeru osvietiť Šaľu uplynie 135 rokov.

V návratoch do histórie nášho mesta ste si už mohli prečítať aj tieto články: [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.131637_Pred-130-rokmi-vzniklo-v-Sali-prve-spolocenstvo-zivnostnikov]Pred 130 rokmi vzniklo v Šali prvé spoločenstvo živnostníkov[/lin­k] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.132247_Prvy-taxik-vyrazil-do-ulic-Sale-pred-85-rokmi%2C-jazdil-za-2-koruny]Prvý taxík vyrazil do ulíc Šale pred 85 rokmi, jazdil za 2 koruny![/link]

[blockquote]Autor: Július Morávek Bližšie: V.Nováková a kol.: Šaľa, vyd. 2004 K.Šmida:Šaľa medzi dvoma vojnami, vyd. 2000 Foto: sala.sk[/bloc­kquote]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM