Peter Štrbo Rôzne

Očista v obciach Nitrianskeho kraja už tento víkend

Do akcie Vyčistime si Slovensko 2012 sa z Nitrianskeho kraja zapojilo tento rok takmer 300 subjektov.

Aké rastliny a živočíchy sú v štátnej prírodnej rezervácii Veľký les a jej okolí? Prečo je životné prostredie potrebné udržiavať v takej kondícii a stave, aby ostalo aj pre budúce generácie? Na tieto a ďalšie otázky dostanú odpoveď žiaci zo základnej školy zo Šurian počas víkendovej akcie Veľký les – vyčistíme ešte dnes. Škola tak reaguje na výzvu Ministerstva životného prostredia SR v rámci akcie Vyčistime si Slovensko. Upratovať budú učitelia spolu s mladými dobrovoľníkmi a ich rodičmi. Odpadky z prírodnej rezervácie vyzbierajú už túto sobotu, 31.3.2012.

Odstrániť väčšinu odpadkov z obce Žihárec budú spolu s učiteľmi aj žiaci zo Základnej školy v Žihárci. Motiváciou pre dobrovoľníkov bude súťaž kto vyzbiera najviac odpadkov. Vyčistiť okolie školy od napadaných konárov a nečistôt sa rozhodli aj učitelia z Materskej školy v Novej Dedine spolu s deťmi a ich rodičmi. Obe akcie budú už zajtra, v piatok, 30.3.2012.

Čierne skládky budú už čoskoro minulosťou aj v obci Dubník a jej okolí. Obyvatelia obce z novozámockého okresu sa spolu so svojim starostom zhodli na tom, že piatok je ten správny čas na ich odstránenie. Ani v obci Sľažany nebudú v ten istý deň zaháľať. Obyvatelia tejto dedinky zo zlatomoraveckého okresu si dohodli na piatok „rande“ v sľažanskom parku. V pláne majú totiž vyčistiť a upraviť samotný park a jazierko, ktoré je jeho súčasťou. Aj v obci Sazdice o niekoľko kilometrov ďalej, v Levickom okrese si ľudia uvedomujú, že Príroda existuje bez nás, ale my bez nej nie! a v tomto duchu sa stretnú poslednú marcovú v sobotu, aby vyzbierali odpad v obci a jej okolí. Odpad následne pretriedia.

Akciu Vyčistime si Slovensko vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR pri príležitosti Dňa Zeme (22.4.), keď vyzvalo svoje rezortné organizácie, krajské a obvodné úrady životného prostredia, neziskové a mimovládne organizácie, ako aj materské, základné, stredné a vysoké školy i súkromný sektor na zapojenie sa do tejto akcie. Akcia je zameraná na zber odpadu, čistenie prírody a aktivity zvyšujúce ekologické povedomie obyvateľov Slovenska.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM