Zlatica Gregorová Samospráva

Obyvatelia Šale hodnotili bývanie: Nespokojní sú so zdravotníctvom a dopravou

Začiatkom tohto roka ste sa aj vy mohli zapojiť do prieskumu. Uskutočnila ho šalianska radnica kvôli programu rozvoja.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Šale hodnotili bývanie: Nespokojní sú so zdravotníctvom a dopravou
Foto: Zlatica Gregorová

Kto mal záujem, mohol sa vyjadriť k štyrom oblastiam ako je poskytovanie služieb, ponuka kultúry v meste ale aj otázka bývania a životného prostredia. Kompetentní z mesta potrebovali odpovede k sociálnemu rozvoju. Aké otázky a odpovede boli súčasťou prieskumu o bývaní v Šali si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

Potreby občanov

„Cieľom dotazníkového prieskumu bolo zistiť spokojnosť a potreby obyvateľov s mestom ako miestom pre bývanie a život. Dotazník bol anonymný, otvorený pre všetkých obyvateľov mesta a bude použitý pre účely vyhodnotenia plnenia aktivít Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa na roky 2015–2020 za rok 2017,“ informuje Mesto Šaľa.

Viac žien

Do prieskumu ohľadom bývania v našom meste sa podľa výseldkom dotazníka zapojilo celkom 421 respondentov, z celkového počtu obyvateľov nad 15 rokov 18 862 (stav k 09.05.2018), čo je 2,23 %. Do prieskumu sa zapojilo o 166 respondentov menej ako za obdobie 2015–2016. Do prieskumu sa zapojilo viac žien (69,36%) ako mužov.

I tentoraz sa na otázky podujalo odpovedať najviac ľudí vo veku od 36 – 45 rokov. Na otázku, koľko rokov občania bývajú v Šali alebo jej častiach, odpovedalo najviac občanov (60,33%), viac ako 25 rokov. To, že Šaľa je okrem bydliska aj pracoviskom mnohých obyvateľov svedčí ďalší výsledok – 46,56% . Ďalších 36,34% občanov za prácou dochádza do okolia.

Dobré bývanie

Podľa výsledkov prieskumu Mesta Šaľa je evidentné, že so Šaľou ako miestom pre život je skôr spokojných 62% obyvateľov a nespokojných 7,60%. Ohľadom konkrétnych oblastí boli za rok 2017 „najlepšie hodnotené základné školy (2,0), stredné a materské školy (2,1). Respondenti pozitívne hodnotili tiež úroveň a kvalitu bývania (2,4) a dostupnosť informácií o dianí v meste (2,4). Najhoršie hodnotenou oblasťou tak ako aj za predchádzajúce roky je doprava a parkovanie (3,8), úroveň zdravotných služieb (3,5), pracovné príležitosti (3,3),“uvádza Mesto Šaľa.

Najväčšou výhodou bývania v Šali je podľa respondentov dobrá dostupnosť okolitých miest, kam občania dochádzajú za prácou alebo inými aktivitami. Vyše 20% sa páči aj blízkosť rieky Váh a možnosť bývania v rodinnom dome alebo vlastníctvo záhrady. Nevýhody vidia obyvatelia najmä v tom, že citeľne chýba nemocnica (39,55%), v meste je zlá dopravná situácia (30,05%) a taktiež panujú obavy zo zahraničných pracovníkov (12,47%).

Aktívni obyvatelia

Ako Mesto zverejnilo, „na základe prieskumu sa cíti byť súčasťou mesta a aktívne sa zapája do verejného života 23,75% opýtaných, 31,36 % by sa zapájalo viac do verejného života, ale nevie ako a 30,17 % sa do verejného života v meste nezapája a ani ich to nezaujíma.“

Kolabujúca doprava

Najviac problémov vidí vyše 50% obyvateľov v doprave, parkovaní a kriminalite. Skoro 60% občanov hodnotí Šaľu ako dobré miesto pre život a bývanie. Občania sa mohli vyjadriť aj k stavu školských zariadení a mesto získalo priemernú známku. Celková známka pre oblasť bývania v Šali je 2,67 čiže priemerné hodnotenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM