Zlatica Gregorová Samospráva

Občianskemu združeniu darujú 3000 eur: V Šali rozšíria dotácie sociálnej oblasti

OZ Monika poskytuje svojim klientom i opatrovateľskú aj terénnu sociálnu službu. Konkrétne aj občanom Močenku, Hornej Kráľovej, Hájskeho i Šale.

Ilustračný obrázok k článku Občianskemu združeniu darujú 3000 eur: V Šali rozšíria dotácie sociálnej oblasti
Zdroj: Ildikó Száz

Od roku 2016 majú svoje priestory aj v dusláckej poliklinike, kde zriadili denné centrum. Činnosť zariadenia pre seniorov v Močenku však v súčasnosti potrebuje dotáciu, o ktorú požiadali aj mesto Šaľa.

Žiadajú dotácie

Na jar tohto roka sa štatutárka Helena Šuvadová z OZ Monika obrátila na obce, ktorých občania využívajú služby združenia, aby sa finančne spolupodieľali na chode zariadenia. Poslanci dotknutých obcí o návrhu rokovali a hľadali riešenie, ktorý by vyhovovalo obom stranám. Na poslednom rokovaní zastupiteľstva v Šali sa táto otázka prerokúvala opäť.

Štátny príspevok

Ako uvádza rokovacia zápisnica, primátor Jozef Belický prítomným poslancom vysvetlil, že OZ Monika poberalo príspevok od štátu tak, ako aj sociálne zariadenie v Šali. Okrem toho je podľa primátora Belického rozdiel v tom, že stacionár v našom meste je k dispozícii 24 hodín denne, zatiaľ čo zariadenie Monika nie. „Našim občanom poskytujú podobnú službu aj v Šali – v Dusle a denný stacionár je aj v priestoroch Tropicany. Oni od mesta nežiadali pomoc, pretože poberajú platbu  od klientov," uviedol na rokovaní Jozef Belický.

Keďže chceli vyjsť žiadateľom v ústrety, mesto organizácii odsúhlasilo 3000 eur, napriek tomu, že Šaľa nemá žiadnu povinnosť platiť tieto služby. Podľa zverejnených informácií vedenie šalianskej radnice uvažuje o tom, že v najbližšom možnom čase objem dotácií rozšíri.

Rozšíria dotácie

„Teraz poskytujeme v oblasti športu a kultúry, v budúcnosti budú rozšírené dotácie aj v oblasti sociálnych vecí,“ uzavrel primátor Jozef Belický. S návrhom sa stotožnil aj šaliansky poslanec Július Morávek, ktorý považuje vytvorenie dotačného systému aj v oblasti sociálnych vecí za dobré riešenie. I ďalší poslanci sa priklonili k názoru, že sa touto problematikou treba zaoberať, aby na podobné situácie vedeli reagovať ideálne už vopred.

Foto. ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM