Zlatica Gregorová Samospráva

Občianske združenie získalo veľkú dotáciu: Pomôže aj našim obciam

Je veľa hláv so skvelými nápadmi, ale len málokomu sa podarí doviesť ich do konca. Okrem dobrej stratégie je nemenej dôležité ich finančné krytie.

Ilustračný obrázok k článku Občianske združenie získalo veľkú dotáciu: Pomôže aj našim obciam
Foto: Zlatica Gregorová

To sa darí aj vďaka úspešným projektom miestnym akčným skupinám MAS Dolné Považie a OZ Vitis.

Miestnej akčnej skupine Dolné Považie ste sa na našom portáli dočítali nedávno. Patria do neho aj štyri šalianske obce a to Diakovce, Tešedíkovo, Žihárec, Vlčany a Neded. Ďalšou podobnou skupinou je OZ Vitis. Občianske združenie, ktoré spolupracuje s jedenástimi obcami Nitrianskeho kraja.

Okrem Bábu, Jarku, Lužianok, Rumanovej, Veľkého Zálužia a Rišňoviec tu patrí aj Močenok, Hájske, Horná Kráľová a Trnovec nad Váhom. Členom sa okrem vymenovaných obcí môžu stať aj rôzne inštitúcie, spolky aj združenia, či jednotlivci, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom chcú podieľať na rozvoji svojej obce, či regiónu.

A práve OZ Vitis sa nedávno podaril husársky kúsok. Zapojili sa do Programu pre rozvoj vidieka SR na roky 2014 – 2020. Laicky povedané, využili možnosť zapojiť sa do výzvy, ktorá pomôže konkrétnym obciam v ich ďalšom napredovaní. „V rámci výzvy na predkladanie žiadosti o schválenie stratégie miestneho rozvoja vedeného komunitou a udelenie štatútu miestnej akčnej skupiny  (ďalej len „ŽoSS_MAS“), ktorá bola zverejnená  2. mája 2017 (číslo výzvy: 21/PRV/2­017), bolo Výberovou komisiou pre schvaľovanie stratégií CLLD a výber MAS schválených 87 verejno-súkromných partnerstiev, ktoré splnili podmienky poskytnutia príspevku,“ informuje Pôdohospodárska platobná agentúra.

Miliónová dotácia

OZ Vitis vo výzve uspelo. Okrem schválenia žiadosti mu bol pridelený štatút miestnej akčnej skupiny – MAS. Finančný príspevok, ktorý im priklepli v rámci Podpory na miestny rozvoj v rámci iniciatívy LEADER predstavuje sumu 1 008 298,09 €. I vďaka nemu sa obce Nitrianskeho kraja a zároveň nášho šalianskeho okresu o čosi viac posunú dopredu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM