Zlatica Gregorová Samospráva

Občianske združenie s aktuálnymi výzvami: Podporia cestovných ruch a poľnohospodárov

Spolupráca a možnosť spoľahnúť sa na druhého je dôležitá. Platí to nielen v osobnom, ale aj profesijnom živote.

Ilustračný obrázok k článku Občianske združenie s aktuálnymi výzvami: Podporia cestovných ruch a poľnohospodárov
16
Galéria

V dedinách aj meste nášho okresu Šaľa je viacero spolkov a združení, ktoré sa podieľajú na raste a modernizácii svojich území. Členovia sa zapájajú do výziev a využívajú rôzne možnosti. Niektoré pomáhajú v kultúrnej, sociálnej, športovej oblasti, ďalšie pomáhajú komplexne. Jedným z nich je aj Občianske združenie Vitis.

Štyria zástupcovia

Členom tohto združenia sa ešte vlani podarilo získať finančnú dotáciu na rozvoj obcí aj z nášho šalianskeho okresu. Program pre rozvoj vidieka SR na roky 2014 – 2020 zaznamenal úspech v podobe miliónovej finančnej injekcie. Z okresu Šaľa sú členmi OZ Vitis Močenok, Hájske, Horná Kráľová a Trnovec nad Váhom. Spolu s ďalšími nitrianskymi dedinami – Bábom, Lehotou, Jarkom, Lužiankami, Rumanovou, Veľkým Zálužím a Rišňovcami môžu vzájomne participovať na rôznych projektoch.

Udržiavať aj budovať

Od začiatku tohto roka je možné uchádzať sa o dotáciu na rekreačnú a turistickú infraštruktúru i na podporu turistických informácií. Podľa výzvy OZ Vitis sa do nej až do januára 2020 môžu zapojiť občianske združenia i obce, ktoré plánujú výstavbu cyklotrasy, vyhliadkových veží alebo aj náučných chodníkov. Vďaka finančnému príspevku by žiadatelia mohli udržiavať alebo obnoviť významné objekty na svojom území či podporiť informačný systém tabuľami, kioskmi a pod. Ako OZ Vitis informuje vo výzve, „na dobudovanie a skvalitnenie verejnej infraštruktúry a turistických atraktivít môžu žiadatelia získať od 5000 – 18 000 eur, na rozvoj informovanosti od 3000 – 25 000 eur a na na rozvoj infraštruktúry, športu a rekreácie od 5000 – 15 000 eur.“

Vo februári 2019 OZ Vitis bolo možné požiadať o finančnú injekciu na Dopravné prepojenie a dostupnosť sídiel v čiastke od 5000 do 35 000 eur. Výzva bola určená výlučne obciam.

Poľnohospodárstvo

Aktuálne je dostupná výzva, ktorá bude nápomocná našim poľnohospodárom – Podpora investícií do poľnohospodárskych podnikov. Tradičné remeslo našich predkov a zároveň ťažko skúšané odvetvie súčasnosti podporia príspevkom od 10 000 do 25 000 eur. O dotáciu môžu požiadať fyzické i právnické osoby podnikajúce v tejto oblasti.

Technika aj výstavba

Podľa zverejnených informácií objektom podpory budú „investície do hmotného a nehmotného majetku, t.j. do výstavby, rekonštrukcie a modernizácie objektov určených pre poľnohospodársku prvovýrobu, investície do obstarania technického a technologického vybavenia, investície do výstavby, rekonštrukcie a modernizácie skladovacích kapacít a pozberovej úpravy a odbytu ako aj investície do technológií určených na znižovanie emisií skleníkových plynov.“ Spolufinancovanie projektov je 50% a o finančné prostriedky možno žiadať do konca marca 2019.

Pozrite si v našej FOTOGALÉRII zábery z vlaňajšieho Dňa Zeme s členmi OZ Šaľa – Tvoje mesto.

Foto: ilustračné

Foto, Deň Zeme oslávili aj v Šali: Obyvatelia pracovali aj sa zabavili
16
Galéria
Zdroj: Róbert Andráši
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM