Správy

Obavy sa potvrdili: DELTA variant koronavírusu zachytili aj v okrese Šaľa

Delta variant koronavírusu, ktorý odborníci považujú za infekčnejší, potvrdil aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Obavy sa potvrdili: DELTA variant koronavírusu zachytili aj v okrese Šaľa
Zdroj: www.pixabay.com

Na Slovensku od júna potvrdili 35 prípadov novej mutácie koronavírusu známej ako delta variant. Podľa ÚVZ SR zväčša išlo o osoby prichádzajúce zo zahraničia a ich úzke kontakty, ale identifikovaný bol aj u osôb, ktoré v zahraničí neboli.

Prijali opatrenia

Delta variant koronavírusu už zachytili aj v okresoch Nitra a Šaľa. Pre Dnes24 to potvrdila riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre Katarína Tináková.

„V našej územnej pôsobnosti máme potvrdené 4 prípady delta variantu. 1 prípad v okrese Nitra a 3 prípady v okrese Šaľa,“ spresnila Katarína Tináková.

Podľa jej slov ide o osoby, ktoré pricestovali zo zahraničia a ich úzke kontakty. Do pôsobnosti RÚVZ v Nitre patrí aj okres Zlaté Moravce, kde delta variant zatiaľ nepotvrdili.

„Vo všetkých prípadoch bolo okamžite vykonané epidemiologické vyšetrovanie a prijaté protiepidemické opatrenia,“ ubezpečila Tináková.

Viac o koronavíruse

Prevláda britská mutácia

Na Slovensku aj naďalej dominuje alfa variant nového koronavírusu, čiže tzv. britská mutácia. Odborníci sa však obávajú, že dominanciu postupne vo svete prevezme práve delta variant.

„Delta variant koronavírusu už začína dominovať vo viacerých európskych krajinách. Je omnoho infekčnejší ako alfa variant, ktorý sa presadil na našom území,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva SR.

Nová mutácia bola prvýkrát zaznamenaná v Indii. Výrazný nárast hlási najmä Anglicko, kde delta v súčasnosti zapríčiňuje približne 95 percent nových prípadov nákazy koronavírusom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM