Zlatica Gregorová Samospráva

O stave šalianskej pohotovosti rokovali poslanci NSK: Hrozí jej kolaps?

Na októbrovom zastupiteľstve prišlo na pretras opäť naše zdravotníctvo. Aktuálne služby občanom nefungujú, akoby mali.

Ilustračný obrázok k článku O stave šalianskej pohotovosti rokovali poslanci NSK: Hrozí jej kolaps?
Foto: Zlatica Gregorová

V Šali sa v posledných dňoch znovu objavili nespokojní pacienti, ktorí nemali možnosť byť ošetrení na pohotovosti. Vítal ich oznam o nefungujúcej službe a aby navštívili najbližšiu pohotovosť v regióne. Na 8. zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja sa rokovalo aj o šalianskej pohotovosti. Vystúpil na ňom poslanec Ján Greššo, Jozef Belický a Ildikó Kőrösi.

Nepodpísali zmluvy

Ako prvý sa k bodu vyjadril poslanec Ján Greššo, ktorý žiadal na svoju interpeláciu od úradu odpoveď, pričom nič podstatné sa údajne nedozvedel. V stanovisku úradu je uvedené, že NSK do služieb nezaraďujú len lekárov, ktorí prejavili o jej vykonávanie dobrovoľný záujem. Poslanec Ján Greššo uviedol:„Pýtam sa prečo zo 17 poskytovateľov boli zaradení do ambulantnej pohotovosti, teda do služieb len dvanásti a piati boli vynechaní?“

Podľa slov Jána Grešša lekár NSK inicioval stretnutie s lekármi. Výsledkom je, že vyše sedemdesiatroční lekári zmluvy o poskytovaní pohotovostnej služby v Šali nepodpísali najmä kvôli zdravotnému stavu, psychickému aj fyzickému vyčerpaniu. Ján Greššo ďalej uviedol: „Ja sa potom pýtam, že prečo lekári nad 70 rokov vôbec ambulujú? Keď niekto je schopný ambulovať päť dní v týždni, od rána do obeda, nie je schopný slúžiť 5 hodín v týždni?“

Nemysliteľná situácia

Podľa dostupných informácií NSK k problematike zaujal stanovisko aj primátor Šale a krajský poslanec Jozef Belický. Primátor Belický nadviazal na Jána Grešša a zdôraznil, „že po tom, čo bola pohotovosť zriadená a skrátená do 22.00 hod. je nemysliteľné, aby lekár povedal, že nebude vykonávať pohotovosť kvôli svojmu zdravotnému stavu, fyzickej vyčerpanosti a veku a keď lekári nebudú schopní, v tie dni nebude poskytovaná pohotovosť.“ Podľa Jozefa Belického a v súlade so zákonom sú všetci lekári povinní vykonávať pohotovostnú službu a mesto Šaľa nemôže hľadieť na to, že okolo nich „budeme chodiť po špičkách“, aby náhodou nezatvorili svoje ambulancie.

Šaliansky primátor Jozef Belický je rád, že je opäť v Šali zdravotnícke zariadenie, ako má byť a myslí si, že budova polikliniky je predmetom chvály širokej verejnosti. Ako primátor ďalej informoval krajských poslancov, mesto dostalo rozpis služieb od riaditeľa Polikliniky NSK Šaľa Borisa Jordanova, aj s tými, ktorí zmluvu nepodpísali. Lekár NSK vyškrtol tých, ktorí nepodpísali poskytovanie pohotovostnej služby s tým, že ich nahradia tými, ktorí podpísali a navyše zaradil tam aj lekára Vasila Gubu.

O službe netušil

Lekár Vasil Guba však o fakte, že mal slúžiť 7. októbra 2018 ani len netušil a pohotovosť v ten deň nefungovala. „Zdravotná starostlivosť nie je služba, kedy si môžeme zobrať celozávodnú dovolenku alebo si to nadslúžiť v nejaký iný deň. Jednoducho v tomto štáte má byť služba poskytovaná nepretržite a každý občan má na to právo,“ uviedol Jozef Belický, ktorý uviedol, že mesto odmieta, aby na lekárov, ktorí sa vyhýbajú službám doplatili ostatní.

Primátorovi Belickému oponoval krajský poslanec a lekár Martin Alföldi, ktorý skonštatoval, že nie je riešením, že lekárov nad 70 rokov treba poslať do dôchodku. Predseda NSK Milan Belica zdôraznil, že kraj má záujem, aby pohotovosť v Šali fungovala, na čo Jozef Belický reagoval, že na túto službu majú Šaľania nárok.

Lekári nie sú?

Predseda NSK Milan Belica sa zhodol s poslancom Alföldim v tom, že lekári nie sú a nemožno starších poslať dôchodku, pretože to by mohlo mať za následok, že sa obrátia aj na súdy, ktoré by boli vopred prehrané. Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica vyzval poslancov, aby predložili konkrétne riešenie a uviedol, že je to celoslovenský problém, nielen Nitrianskeho kraja. Jozef Belický aj Ján Greššo poslancovi Alföldimu vysvetlili, že nemajú záujem posielať starších lekárov do dôchodku, ale riešiť situáciu podľa zákona.

Hrozí kolaps

S poslancami Greššom a Belickým súhlasila aj poslankyňa Ildikó Kőrösi a zdôraznila, že v Šali je ozaj havarijný stav a hrozí kolaps pohotovostnej starostlivosti a je povinnosťou lekárov poskytovať služby. Navrhla zorganizovať stretnutie všetkých zúčastnených, čo by prispelo k objasneniu situácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM