Zlatica Gregorová Kultúra

O reklamné predmety Šale je veľký záujem: Letia magnetky aj retro plecháče, FOTO

I v tej najmenšej dedine sú radi, ak sa o nich vie aj za hranicami ich územia. Obce i mestá si dávajú záležať, aby u nich kvitol cestovný ruch.

Ilustračný obrázok k článku O reklamné predmety Šale je veľký záujem: Letia magnetky aj retro plecháče, FOTO
10
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Najjednoduchším spôsobom ako dať o sebe vedieť je prostredníctvom propagačných predmetov. Mesto ich zvykne využívať ako spomienkové darčeky pri domácich aj zahraničných návštevách aj ako darčeky k oceneniam.

Veľké možnosti

Reklamné portfólio Mesta Šaľa sa v poslednom čase rozširuje raketovým tempom. Dnes už si môžete zakúpiť hrnčeky, pohľadnice, pexesá či magnetky. Len nedávno opäť prekvapili ďalšími originálnymi kúskami, ktoré ocenia občania aj fajnšmekri – zberatelia. Aké predmety, propagujúce mesto si dnes už môžete zaobstarať a čo letelo tento rok? Na to sme sa opýtali hovorkyne Mesta Šaľa Eriky Kollerovej.

Začínali s hrnčekmi

„V roku 2018 sme sa snažili obyvateľom opäť priblížiť krásu a jedinečnosť nášho mesta aj prostredníctvom propagačných predmetov, na ktorých sme vyobrazili tú – ktorú dominantu mesta, či kúsok prírody. Rok sme začínali s klasickými keramickými hrnčekmi, perami a magnetkami, z ktorých sme dali vyrobiť stovky kusov, keďže vieme, že sú veľmi obľúbené. Keramických hrnčekov sme objednali 300 ks, na sklade ich mám už naozaj len zopár. Pri magnetkách sme však šli do nového „projektu,“ uviedla Erika Kollerová.

Šaliansku radnicu vraj oslovil domáci umelec s ponukou ručne maľovaných magnetiek. Jeho iniciatívu privítali a vytvoril ich rovnú stovku. Podľa Eriky Kollerovej sa po motíve kaštieľa len tak zaprášilo a tak objednávku zvýšili na päťsto kusov. A nezostalo iba pri jednom druhu. „Zároveň sa nám zapáčili aj drevené magnetky v podobe poštovej známky, kde je vyobrazený tiež kaštieľ, na druhej verzii magnetiek šaliansky kostol. Na magnetkách sú tieto dominanty nie v podobe fotografie, ale v podobe perokresby," priblížila Erika Kollerová. Ďalšou novinkou tohto roka boli predmety, ktoré dotvoria príjemnú domácu atmosféru – vonné sviečky vo vkusnom obale z foto podôb mesta. Tých objednali rovnú tristovku.

S podporou NSK

Ako pokračuje Erika Kollerová, to stále nie je všetko, čo ponúkajú. „Novinkou v tomto roku boli aj ručne vyrobené mydlá, tiež z dielne šikovnej Šalianky, ktoré sa taktiež tešili veľkej obľube. Tých bolo približne stopäťdesiat,“ informuje hovorkyňa. Výrobu financujú z vlastných zdrojov, ale na reklamné predmety sa im podarilo získať aj dotáciu z Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Vďaka jeho finančnej podpore sme po niekoľkých rokoch vydali aktuálnu mapu mesta, ktorá je k dispozícii v pokladni mesta zdarma. Teraz, ku koncu roka sme opäť získali podporu Nitrianskeho samosprávneho kraja na vydanie propagačných predmetov a to konkrétne na záložky do knihy, puzzle, malé kalendáriky a pexeso,“ reaguje Erika Kollerová.

O predmety je veľký záujem: Letia magnetky aj retro plecháče, FOTO
10
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová / Zdroj: Mesto Šaľa

Milým spestrením tohto portfólia sú plechové hrnčeky, aké používali kedysi naši starí rodičia a opäť sú módne. S ponukou na ich výrobu prišla opäť miestna firma. Stačilo len zadať motív a plecháče (smaltované hrnčeky) s vyobrazeným kostolom a kaštieľom sú na svete. Erika Kollerová sa veľmi teší, že práve tie zaznamenali obrovský úspech a objednávka sa opäť rozrástla o množstvo ďalších kusov.

Dopyt po kľúčenkách

Okrem rozmanitých druhov si v radnici vymysleli, že dajú vyrobiť aj špeciálne sady pri konkrétnych príležitostiach. „Pri odovzdaní vynoveného mestského úradu sme dali spraviť špeciálnu edíciu týchto „plecháčikov“, na ktorých je vyobrazený vynovený úrad, z druhej strany erb mesta. Pri príležitosti odovzdávania nájomných bytov sme zas vymysleli, že novým nájomcom dáme vyrobiť kľúčenky v tvare domčeka, aby tam bola aj symbolika. A na kľúčenky sme vymysleli nápis: V Šali sme doma i s erbom mesta,“ vyhlásila Erika Kollerová. A keďže aj po kľúčenkách ostalo prázdno, radnica preto doobjednala ďalšie kusy. Tie by mali byť v ponuke najneskôr v januári 2019.

Hnací motor

Obyvatelia i zberatelia raritných predmetov sa už teraz môžu tešiť na ďalšie zaujímavosti. Veď práve oni sú tí, ktorých chcú potešiť. „Sme veľmi radi, že sa nám neustále ozývajú zberatelia zo Šale, ale aj širokého okolia. Práve mám na stole list od jedného pána zberateľa z obce Kašov. Ľudia prejavujú aktívny záujem o tieto vecičky. Práve oni a ich úprimný záujem a radosť z týchto predmetov sú hnacím motorom k tomu, aby sme ponuku predmetov neustále rozširovali a „špekulovali“, čím opäť prekvapiť a potešiť verejnosť,“ dodala na záver hovorkyňa Erika Kollerová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM