Aktualizované Veronika Zeiselová Šport

Nový Fitpark v Šali vyvoláva protichodné emócie: TOTO si myslí o jeho realizácii mladý aktivista

Slávnostné otvorenie Fitparku v Šali pripadlo na prvý školský deň. Na jeho počesť si mohli Šaľania zasúťažiť aj vyhrať. Niektorým sa však nepozdáva jeho výsledná cena.

Ilustračný obrázok k článku Nový Fitpark v Šali vyvoláva protichodné emócie: TOTO si myslí o jeho realizácii mladý aktivista
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

K detským ihriskám a ihrisku pre seniorov tak pribudlo konečne aj miesto, kde sa môžu športovo vyžiť mladí ľudia od 15 rokov. Na realizácii – od počiatočnej myšlienky vybudovať niečo takéto, cez výber vhodného miesta, aj o testovanie nových prvkov na cvičenie sa zaujímala mládež. Mesto Šaľa Fitpark postavilo z peňazí z rozpočtu, čo sa však mnohým nepozdáva, je jeho výsledná cena. „V prvom rade namiesto toho, aby sme sa za každú cenu pozerali na cenu, čo je také slovenské, by som skôr riešil kvalitu zariadenia, to nech zhodnotia mladí. V tejto veci sme vo februári organizovali stretnutie s mladými, kde sa hovorilo o tom, že to bude stáť odhadom 4–6 tisíc eur, a bolo vysvetlené z mestského úradu, že ak to stavia mesto, musí to spĺňať isté normy, čo niečo stojí," približuje situáciu mladý aktivista Michael Angelov.

Podľa jeho slov z verejnej súťaže vzišla najlepšia cena 9 200 eur a primátor mohol buď zrušiť súťaž na Fitpark, alebo zmluvu podpísať. "Zase sa nerobme chudobnými za každú cenu, mesto operuje s rozpočtom 11 miliónov eur ročne. Skôr ma trápi plytvanie peňazí na niektoré poloprázdne školy a podobne, čo sú rádovo vyššie cifry a každoročne, čo by sa dalo využiť omnoho účelnejšie, aj pre mládež,“ pokračuje Angelov.

Vypracoval projekt, aby sa mohli zísť mladí športovci

O Fitparku sme sa porozprávali aj s organizátorom slávnostného otvorenia, študentom gymnázia Juraja Fándlyho, s Petrom Kvačkayom (17). Zaujímalo nás, ako sa dostal k jeho organizovaniu: „Jedného dňa na školu prišli ľudia z Juventy a predstavili projekt Komprax, kde ťa naučia vypracovať projekt. Boli to dve víkendové školenia. Predtým ako som tam šiel, nevedel som, čo budem robiť, aký projekt. Vedel som, že sa stavia Fitpark, a tak som sa rozhodol, že pre športovcov v Šali zorganizujem slávnostné otvorenie. Oni mi dali k dispozícii aj rozpočet, ktorý môžem využiť. Musím to však všetko vydokladovať a následne dostanem certifikát na poslednom stretnutí Komprax.“

Na všetkom spolupracovali

Už vo februári sa zišli mladí ľudia na mestskom úrade „Na pizzu o športe“. Peter o ňom hovorí: „Vybrali sme spolu miesto, prvky. Vtedy sme stanovili rozpočet na 4 000 eur. Cena je vyššia, kvôli verejnému obstarávaniu. Nemohli sme to postaviť len tak svojpomocne, lebo na to musí firma spĺňať aj prísne kritériá.“ Prvý školský deň konečne so sebou priniesol aj slávnostné otvorenie. „Teším sa, že sú v Šali mladí nadšenci. Dali sme si súťaž, kde sme využili všetky tie cvičebné prvky, okrem lavíc na brušáky, mali sme tam rozhodcov, ktorí počítali získané body a na základe toho sa určoval víťaz.“ Do súťaže sa zapojilo 15 súťažiacich, z toho iba jedno dievča. Víťazom v kategórii muži sa stal Tomáš Čambalík a za ženy Michaela Lopatková.

Vyskúšajte pozitíva Fitparku na vlastnom tele aj vy

Výhody Fitparku sú hlavne v tom, že je zadarmo. Peter dodáva: „Dá sa tam odcvičiť takmer celé telo. Niektorí ľudia nemajú radi priestory posilňovne, ktoré sú uzavreté. Tu majú čerstvý vzduch. Nemusia cvičiť s činkami, ale využívajú váhu vlastného tela.“ Na mieste sme stretli aj žiaka ZŠ Jozefa Cígera Hronského Adriána Hajdu (14), ktorý si priestory pochvaloval. „Je to super. Môžem sa zadarmo pripravovať na talentové prijímačky na strednú školu. Nemusím vyhadzovať peniaze za posilku.“

Do budúcnosti organizátor podujatia verí, že sa Fitpark dostane do širšieho povedomia, ľudia ho budú navštevovať a neprajní vandali ho nepoškodia. „Bol by som rád, keby do budúcnosti pribudli aj ďalšie prvky, ktoré budeme ešte konzultovať s mestom,“ hovorí Peter. Na záver nášho rozhovoru vyjadril vďaku: „Za pomoc spoluorganizátorovi Dominikovi Oláhovi a rozhodcom, zúčastneným za príjemnú športovú atmosféru a verím, že sa čoskoro zídeme pri podobnej príležitosti.“

Realizáciu výstavby ihriska má na svedomí žilinská spoločnosť Dextrade, ktorá bola vybraná na základe verejného obstarávania. Do súťaže sa spolu s ňou zapojili štyri firmy, z ktorých najnižšiu cenovú ponuku poskytla práve táto spoločnosť.

Otvorenie workout parku je podporené z Európskeho sociálneho fondu ako súčasť národného projektu KomPrax – Kompetencie pre prax, ktorý organizuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Fitpark v Šali
11
Galéria
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM